Zpět na stránku

Instalace fotovoltaických modulů: horizontální versus vertikální instalace

23. duben 2023

S oblibou fotovoltaiky se dostává do popředí zájmu otázka, jak zlepšit návratnost investic do elektráren, a na pořad dne se postupně dostává zdokonalování konstrukce elektráren. Existují dva typy uspořádání modulů ve fotovoltaických elektrárnách, horizontální a vertikální, a každý z nich má své vlastní úvahy týkající se použití horizontálních nebo vertikálních řad v závislosti na situaci. Které uspořádání je pro váš dům vhodnější?

Co jsou to horizontální a vertikální řady modulů?

Jak již název napovídá, horizontální uspořádání modulů znamená, že modul je namontován na stojanu dlouhou stranou rovnoběžně se směrem východ-západ, zatímco vertikální uspořádání modulů znamená, že krátká strana je rovnoběžná se směrem východ-západ. Hlavním důvodem, proč je v současné době více elektráren s vertikálním uspořádáním, je to, že se snadněji instalují, zatímco u horizontálního uspořádání je instalace horního dílu obtížnější, což ovlivňuje harmonogram výstavby.

Jak zvolit uspořádání

1. Ploché pozemní elektrárny
V relativně plochých pozemních elektrárnách se v období, kdy slunce vychází a zapadá, stává, že přední řada prvků paralelně stíní zadní řadu. Po odečtení rozptylu, odrazu a dalších faktorů odhadujeme, že vodorovná řada je ráno a večer zastíněna o 10 minut méně než svislá řada. Vezmeme-li v úvahu, že intenzita ozáření klesá při východu a západu slunce, vychází výpočet z toho, že výstupní výkon je 15 % maximálního výstupního výkonu. Pro elektrárnu s ročním využitím 1 500 hodin vyrábí horizontální řada o 1,2 % více výkonu než vertikální řada.

2. Horská, svahová fotovoltaická elektrárna
Nyní fotovoltaická elektrárna a zemědělství, lesnictví v kombinaci s více, nevyhnutelně v horách, svažitých pozemcích a jiných nerovných terénních stavbách, pak složité uspořádání terénních prvků, jak je zvolit?
Pro využití horských jižních a severních svahů výstavby elektráren, podobně jako u rovinatých pozemků, je lepší horizontální řada než vertikální řada.
U elektráren postavených s využitím části východních a západních svahů platí, že když ráno vychází slunce, svítí nejprve východní svah a západní svah je zastíněn. Jak slunce postupně vychází a posouvá se na jih, západní svah postupně svítí a východní svah je zastíněn a je vidět, že zastínění je stále zhruba rovnoběžné s delší stranou modulu. Slunce se pohybuje mezi obratníkem Raka a oblast fotovoltaické elektrárny se nachází severně od obratníku Raka, takže kvalitativně vzato je v nepravidelných oblastech, jako jsou hory a svahy, schopnost modulů odolávat stínění v horizontálních řadách větší než ve vertikálních řadách.

3. Rozložená střecha, pokud je v okolí stínování
Pro distribuovanou fotovoltaickou elektrárnu instalovanou na střeše, pokud je otevřená a nezastíněná a má nakloněnou instalaci, platí totéž co pro pozemní elektrárnu. Pro vertikální zastínění, jako jsou stožáry nebo antény, a nelze se mu vyhnout, pokud je více zastínění, lze uvažovat o vertikální instalaci. Samozřejmě si můžete vybrat způsob, který vyhovuje vašemu domu, v závislosti na zeměpisné šířce, orientaci střechy, ploše, sklonu atd. nebo kombinaci obojího.

Vliv zastínění na výkon článků ve vodorovných a svislých řadách

Charakteristiky struktury obvodu modulu určují rozdíl ve schopnosti modulu odolávat zastínění. Vzhledem k tomu, že zastínění se vyskytuje převážně v blízkosti země, vezmeme pro ilustraci vlivu zastínění na výkon při výrobě energie příklad 2 řad článků v blízkosti země, které jsou zastíněny.
Na níže uvedeném obrázku je vidět, že když jsou spodní dvě řady článků modulu zastíněny a uspořádány vodorovně, je spodní obtoková dioda zapnutá a horní dvě řady článků mají i nadále výkon. Když jsou spodní dvě řady článků modulu blokovány a uspořádány vertikálně, každý z článků modulu je blokován a obvod je přerušen, takže všechny tři řady článků nemají žádný výstupní výkon.
To teoreticky dokazuje, že vodorovné řady článků jsou odolnější vůči zastínění.

Společnost Maysun Solar, jako výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety profesionálních zkušeností, vám může poskytnout vysoce kvalitní solární panely, klikněte na tlačítko níže a kontaktujte nás pro cenovou nabídku produktu.