Co znamená rozšíření fotovoltaiky v Evropě?

· Průmyslové Novinky

Řada evropských politik na podporu rozvoje nového energetického odvětví signalizuje silnou vládní podporu zeleného sektoru, a to jak z hlediska politiky, tak i financování. Proč přesně vlády rozvíjejí energetický sektor? Co znamená rychlý rozvoj energetického sektoru? Přijďte diskutovat s autorem.

Zrychlená expanze evropského trhu s fotovoltaikou

Evropský trh je důležitou součástí celosvětového trhu s fotovoltaickými články a jeho instalovaná kapacita má klíčový význam pro celkový trh s fotovoltaickými články. Evropský fotovoltaický vzestup dříve, v roce 2011 dosáhl nový instalovaný výkon 23 GW, což představuje 74 % celosvětového ročního nového instalovaného výkonu. Po období poklesu se trh s fotovoltaikou v EU po roce 2018 s oživením ekonomiky zotavil, přičemž nabídka i poptávka byly na obou stranách.

broken image

Po rusko-ukrajinském konfliktu EU urychlila proces energetické nezávislosti. Vzhledem k realitě je prvním úkolem evropských zemí, které chtějí urychlit své energetické oddělení od Ruska, najít alternativní zdroje energie k zemnímu plynu. Fotovoltaika a větrná energie tvoří dohromady přibližně 20 % plánu REPower EU na odpojení od zemního plynu. Zajímavé je, že požadavky na energetickou transformaci v plánu REPower EU spočívají ve zlepšení energetické účinnosti, zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie a řešení úzkých míst v infrastruktuře, aby se rychleji snížila závislost na fosilních palivech na úrovni domácností, domácností a průmyslu i na úrovni energetického systému. To také vysvětluje neustálou expanzi evropského trhu s fotovoltaikou.

broken image

Fiskální expanze ovlivňuje pohyby na fotovoltaickém trhu

Základním prvkem expanze obnovitelné energie, jejíž součástí je i fotovoltaika, je fiskální expanze evropské vládní politiky. Vzhledem k nerovnováze světelných zdrojů nelze dosáhnout současných cen fotovoltaických modulů, aby se evropská fotovoltaika dostala na úroveň síťové parity. Současný dotační mechanismus pro distribuovanou FV je založen na "net meteringu", "net pricingu" a FiT. Různé dotační politiky přijaté evropskými zeměmi, ať už se jedná o příspěvek německé vlády na uhlíkové kredity, nebo o rostoucí finanční dotace v Polsku, jsou zdrojem financování vlády kbelíky související s příjmy z uhlíkových kreditů. Hraniční uhlíková daň, která se stala populární v posledních dvou letech, je rovněž lomem fiskální expanze.
Vzhledem k pozemní elektrárny jeden až dva roky výstavby cyklu tentokrát požadavek, bude evropský trh fotovoltaických nabídek expanze akce postupně přenášet na instalované úrovni v tomto roce a příštích dvou letech. Zadruhé, vysoká cena elektřiny v Evropě v době energetické krize spolu s politikou fiskální expanze způsobily, že se po určitou dobu rozmach distribuovaných instalací zvyšoval. Tržní, nabídkové a politické iniciativy podpoří dlouhodobou poptávku na evropském fotovoltaickém trhu.

broken image

Z hlediska kumulativního instalovaného výkonu v zemích EU je na prvních pěti místech Německo, Itálie, Španělsko, Spojené království a Francie. Třemi hnacími silami rozvoje fotovoltaiky jsou: režimy vlastní spotřeby, DDD a aukce. Evropské země přijaly různé reakce v závislosti na místních světelných podmínkách a aktuálním stavu rozvoje fotovoltaiky. Německo v loňském roce zrušilo příplatek za FVT. Většina provincií a regionů ve Španělsku zrušila stavební povolení poté, co se o to zasadil UNEF. Nizozemsko přijalo systém SDE++ pro komerční střešní a pozemní elektrárny. V Polsku mezitím dobře fungují systémy net meteringu a mikrokogenerační jednotky. A Francie rozšířila oblast působnosti FiT v návaznosti na vyhlášku S12.

broken image

Společnost Maysun Solar, specializovaný výrobce fotovoltaických modulů s patnáctiletou zkušeností, nabízí širokou škálu fotovoltaických modulů pro různé potřeby. Jsou vhodné pro různé scénáře, například pro balkonové fotovoltaické elektrárny, střešní a pozemní elektrárny. Pro více informací klikněte na tlačítko .