Zkoumání solárních panelů s dvojitým sklem: Technologický průlom v oblasti solární energie

Obsah:
Co je to solární panel s dvojitým sklem?
Jaká je technická struktura solárního panelu s dvojitým sklem?
Jak funguje solární panel z dvojitého skla?
Jaké jsou náklady na solární panely Double Glass ve srovnání s náklady na moduly ze skleněných fólií?
Výhody solárních panelů Double Glass
Nevýhody solárních panelů Double Glass
Použití solárních panelů Double Glass

solární panel s dvojitým sklem

Co je to solární panel s dvojitým sklem?

Solární panel s dvojitým sklem, známý také jako solární panel se sklem, je solární modul, který je z přední i zadní strany krytý sklem. Tato konstrukce zajišťuje zvýšenou ochranu solárních článků a nabízí vyšší odolnost ve srovnání s běžnými moduly. Přední sklo chrání články před poškozením a umožňuje maximální přenos slunečního světla, zatímco zadní sklo poskytuje dodatečnou podporu. Robustní konstrukce modulu s dvojitým sklem zajišťuje dlouhotrvající výkon, a je tak vynikající volbou pro aplikace v oblasti solární energie.

technická struktura solárního panelu s dvojitým sklem

Jaká je technická struktura solárního panelu s dvojitým sklem?

Technická struktura solárního panelu s dvojitým sklem se skládá z následujících komponentů uspořádaných ve vrstvách:

Přední sklo: Modul začíná přední skleněnou vrstvou, která slouží jako vnější ochranný kryt. Je vyrobena z tvrzeného nebo kaleného skla a zajišťuje odolnost a průhlednost.

EVA/POE zapouzdření: Za předním sklem se nachází zapouzdřující vrstva z ethylen-vinylacetátu (EVA) nebo polyolefinového elastomeru (POE). Tato vrstva funguje jako lepidlo a zapouzdřuje solární články, zajišťuje jejich spojení se sklem a poskytuje elektrickou izolaci.

Solární články: Solární články, známé také jako fotovoltaické články, jsou hlavní součástí odpovědnou za přeměnu slunečního světla na elektřinu. Obvykle jsou vyrobeny z materiálů na bázi křemíku, jako je monokrystalický nebo polykrystalický křemík.

EVA/POE Encapsulant: Za solárními články se nachází další vrstva zapouzdřovacího materiálu EVA nebo POE. Tato vrstva pomáhá chránit solární články před vlhkostí a vnějšími vlivy a zajišťuje jejich dlouhou životnost a výkon.

Zadní sklo: Vrstva zadního skla se nachází na zadní straně modulu. Podobně jako přední sklo poskytuje ochranu a odolnost. Zadní sklo je obvykle vyrobeno z tvrzeného skla a doplňuje zapouzdření modulu.

Celková struktura solárního panelu s dvojitým sklem se skládá ze sendvičového uspořádání "sklo-EVA/POE-solární články-EVA/POE-sklo". Použití skla na přední i zadní straně zajišťuje lepší ochranu solárních článků ve srovnání s jinými konstrukcemi modulů. Tato konstrukce zvyšuje odolnost modulu vůči vlivům prostředí, mechanickému namáhání a možné degradaci, což vede k vyšší odolnosti a delší životnosti.

Jak funguje solární panel z dvojitého skla

Jak funguje solární panel z dvojitého skla?

Moduly s dvojitým sklem fungují tak, že využívají energii slunečního světla a přeměňují ji na využitelnou elektrickou energii následujícím procesem:

1.Absorpce slunečního světla: Přední skleněná vrstva dvojitého skleněného modulu umožňuje slunečnímu světlu projít a dosáhnout solárních článků. Sluneční světlo se skládá z fotonů, které jsou základními jednotkami světelné energie.

2. Přeměna fotonů: Když sluneční světlo dopadá na povrch solárních článků, interaguje s polovodičovým materiálem, obvykle vyrobeným z křemíku. Fotony předají svou energii elektronům v materiálu, což způsobí jejich excitaci a uvolnění z atomových vazeb.

3. Tok elektronů: Uvolněné elektrony vytvářejí v solárních článcích tok elektrického proudu. Tento tok je veden kovovými vodivými vrstvami uvnitř modulu, které shromažďují elektrony a usměrňují je po určité dráze.

4. Generování elektrického proudu: Proudící elektrony jsou zachycovány vodivými kovovými kontakty na horní a spodní vrstvě solárních článků. Tím se v modulu vytváří stejnosměrný elektrický proud (DC).

5. Výstup modulu: Vyrobený stejnosměrný elektrický proud je poté shromažďován a kombinován prostřednictvím propojovacích vodičů uvnitř modulu. Více solárních článků se propojí do většího pole, čímž se zvýší celkový výstupní výkon. Elektrický výstup modulu má obvykle podobu stejnosměrného proudu.

6. Převod na střídavý proud (volitelný): V mnoha aplikacích je třeba stejnosměrnou elektřinu vyrobenou modulem s dvojitým sklem převést na střídavý proud (AC) pro napájení elektrických zařízení a připojení k síti. Toho se dosáhne použitím měniče, který stejnosměrný proud převede na střídavý proud kompatibilní se standardními elektrickými systémy.

7. Distribuce a využití energie: Střídavou elektřinu vyrobenou modulem lze okamžitě použít k napájení různých elektrických zařízení nebo ji lze dodat do elektrické sítě. V systémech připojených k síti lze přebytečnou elektřinu dodávat zpět do sítě a získávat tak kredity nebo snižovat náklady na energii.

Celkově solární panely s dvojitým sklem fungují tak, že zachycují sluneční světlo, přeměňují ho na elektrickou energii pomocí fotoelektrického jevu a vyrábějí využitelnou energii pro různé aplikace. Jejich robustní konstrukce a zvýšená ochrana umožňují spolehlivý výkon a přispívají k udržitelnosti systémů obnovitelné energie.

solární panely Double Glass ve srovnání s náklady na moduly ze skleněných fólií

Jaké jsou náklady na solární panely Double Glass ve srovnání s náklady na moduly ze skleněných fólií?

Moduly s dvojitým sklem jsou vzhledem k oboustrannému použití skla obecně nákladnější než moduly se skleněnou fólií. Náklady na fotovoltaické sklo na metr čtvereční, které v průměru činí 6 USD, se při použití oboustranného skla v solárních panelech s dvojitým sklem zdvojnásobí. Je však důležité vzít v úvahu celkové náklady na modul, které zahrnují další faktory, jako jsou zapouzdřovací materiály, solární články, výrobní procesy a další komponenty.

Jednou z výhod mnoha solárních panelů s dvojitým sklem je jejich bezrámové provedení, které může přispět k úspoře nákladů. Absence tradičního rámu snižuje náklady na materiál a výrobu, což může kompenzovat některé vyšší náklady spojené s další skleněnou vrstvou.

Moduly s dvojitým sklem jsou sice spojeny s vyššími počátečními náklady, je však nutné zvážit dlouhodobé výhody, které nabízejí. Tyto moduly mají často delší životnost a vyšší účinnost, což vede ke zvýšení výroby elektřiny v průběhu času. V důsledku toho se mohou výrazně snížit průměrné náklady na vyrobenou kilowatthodinu (kWh), což zvyšuje celkovou ziskovost solárního systému.

Výhody solárních panelů Double Glass

Výhody solárních panelů Double Glass

Solární panely s dvojitým sklem, známé také jako skleněné moduly, mají několik výhod, které přispívají k jejich rostoucí oblibě na trhu. Patří mezi ně:

Zvýšená odolnost: Solární panely z dvojitého skla s oboustranným sklem poskytují vynikající ochranu a mají dlouhou životnost, která často dosahuje 30 a více let. Nabízejí zvýšenou odolnost proti vlhkosti a lepší protipožární ochranu.

Zvýšená odolnost: Dvojité skleněné vrstvy rovnoměrně rozkládají síly, čímž snižují riziko vzniku mikrotrhlin a zvyšují celkovou odolnost modulu. Výsledkem je vyšší spolehlivost a nižší degradace výkonu.

Vyšší bezpečnost: Solární panely s dvojitým sklem nabízejí ve srovnání s běžnými moduly se skleněnou fólií lepší protipožární ochranu, což umožňuje kratší vzdálenosti mezi budovami. Tím se maximalizuje využití střešního prostoru a optimalizuje se potenciál solární energie.

Vyšší výnosy: Solární panely s dvojitým sklem vykazují vyšší účinnost díky optimalizovanému odvodu tepla a tenčím předním skleněným vrstvám. Tyto faktory umožňují lepší produkci energie, díky čemuž jsou účinnější při přeměně slunečního světla na elektřinu.

Delší špičkový výkon: U solárních panelů s dvojitým sklem dochází k pomalejší degradaci křemíkových článků ve srovnání s moduly se skleněnou fólií. To vede k trvalému výkonu po delší dobu, což má za následek vyšší výrobu elektřiny po celou dobu životnosti modulu.

Nákladová efektivita a přínos pro životní prostředí: Solární panely s dvojitým sklem často zajišťují lepší nákladovou efektivitu, protože jejich dlouhá životnost a vyšší účinnost přispívají ke zvýšení výroby elektřiny. To následně snižuje emise skleníkových plynů. Kromě toho jsou ve srovnání s panely ze skleněné fólie snadněji recyklovatelné.

Nevýhody solárních panelů Double Glass

Nevýhody solárních panelů Double Glass

Navzdory mnoha výhodám mají solární panely s dvojitým sklem i některé nevýhody, mezi které patří:

Vyšší hmotnost: Solární panely s dvojitým sklem jsou obvykle těžší než běžné moduly s fóliovou zadní stranou, což může představovat problém při instalaci. Postupem času však došlo ke snížení jejich hmotnosti.

Složitá instalace: Některé modely solárních panelů s dvojitým sklem mohou k instalaci vyžadovat další háčky, což činí proces složitějším a časově náročnějším. Novější modely však proces instalace zjednodušily.

Vyšší cena: Použití tenkovrstvých skel v solárních panelech z dvojitého skla je činí relativně dražšími než běžné panely. Technologický pokrok však vedl k výraznému snížení cenového rozdílu.

Riziko delaminace: Solární panely z dvojitého skla mohou být náchylné k delaminaci, pokud nejsou správně vyrobeny nebo spojeny. Pro zmírnění tohoto rizika je zásadní vybírat vysoce kvalitní moduly od renomovaných značek se spolehlivými zárukami a zkušenostmi s výrobou.

Použití solárních panelů Double Glass

Solární panely s dvojitým sklem, známé také jako skleněné moduly, mají v solární energetice široké uplatnění. Zde jsou některé běžné aplikace:

Střešní systémy pro obytné domy

Střešní systémy pro obytné domy: Solární panely s dvojitým sklem se běžně používají v solárních instalacích v obytných domech. Poskytují vyšší odolnost a delší životnost, takže jsou ideální pro střešní aplikace.

Komerční a průmyslové projekty

Komerční a průmyslové projekty: Dvojité skleněné moduly jsou díky své robustnosti a vyššímu energetickému zisku vhodné pro komerční a průmyslové solární projekty. Dokážou uspokojit požadavky na elektrickou energii velkých zařízení a pomáhají snižovat náklady na energii.

Solární farmy: Solární panely z dvojitého skla se používají v solárních farmách, kde je instalováno velké množství panelů pro výrobu elektřiny ve větším měřítku. Jejich zvýšená odolnost a účinnost přispívají k celkovému výkonu solární farmy.

Fotovoltaika integrovaná do budov

Fotovoltaika integrovaná do budov (BIPV): Skleněné moduly lze integrovat do stavebních konstrukcí, jako jsou okna, fasády nebo střešní okna, a vyrábět tak obnovitelnou energii a zároveň sloužit architektonickým účelům. Nabízejí flexibilitu designu a přispívají k energeticky účinným budovám.

Systémy mimo síť: Moduly z dvojitého skla se používají v aplikacích mimo síť, kde poskytují energii v odlehlých oblastech bez přístupu k elektrické síti. Jsou vhodné pro obytné, telekomunikační nebo zavlažovací systémy mimo síť a nabízejí spolehlivá a udržitelná energetická řešení.

Plovoucí solární instalace

Plovoucí solární instalace: Solární panely s dvojitým sklem se stále častěji používají v plovoucích solárních instalacích na vodních plochách, jako jsou jezera nebo nádrže. Díky své vodotěsné konstrukci a odolnosti jsou pro tyto jedinečné aplikace vhodné.

Solární stříšky a stínicí konstrukce: Dvojité skleněné moduly lze zabudovat do solárních přístřešků a stínících konstrukcí, které poskytují jak přístřeší, tak i výrobu čisté energie. Běžně se instalují na parkovištích, venkovních rekreačních plochách nebo veřejných prostranstvích.

Ekologické a architektonické projekty: Skleněné moduly se používají v ekologických a architektonických projektech, kde je klíčová udržitelnost a estetika. Mohou být použity v ekologických budovách, ekologicky šetrných stavbách nebo uměleckých instalacích, které podporují obnovitelné zdroje energie.

Použití solárních panelů z dvojitého skla je rozmanité, od střech obytných domů až po rozsáhlé solární farmy a inovativní architektonické projekty. Díky své odolnosti, účinnosti a designové univerzálnosti jsou cennou volbou pro různé projekty v oblasti solární energie.

Společnost Maysun solar se od roku 2008 specializuje na výrobu široké škály fotovoltaických modulů a nabízíme širokou škálu modulů s dvojitým sklem, ze kterých si můžete vybrat.

Vyberte si Maysun Solar, protože máme kvalitní solární panely, které splní vaše potřeby, kontaktujte nás a vytvořte společně zelenou budoucnost!

Může se vám také líbit:

Jak používat moduly s oboustranným dvojsklem?
Analýza vývoje technologie solárních článků typu N
Víte o vysoce účinné technologii fotovoltaických modulů shingled?