Technologie za MBB, SMBB a 0BB solárními články

· Průmyslové Novinky,technologické novinky,o solárních panelech

Obsah:

  1. Úvod
  2. Co je technologie Multi-Busbar (MBB)?
  3. Charakteristiky a hlavní výhody technologie MBB (Multi-Busbar)
  4. SMBB: Po masové produkci TOPCon článků
  5. Co je technologie Zero Busbar (0BB)?
  6. Výhody technologie 0BB
  7. Klíčové výhody ve výrobním procesu 0BB
  8. Závěr

Úvod:

Sběrné lišty jsou jako kostra fotovoltaické (PV) článku, která podporuje celý článek při generování elektřiny. V krystalickém křemíkovém článku je proud generovaný především vytažen prostřednictvím kovových elektrod, které lze rozdělit na hlavní sběrné lišty a pomocné sběrné lišty (také známé jako jemné sběrné lišty). Hlavní sběrné lišty se používají především pro sběr proudu a sériové spojení pomocných sběrných lišt, zatímco pomocné sběrné lišty slouží k sběru fotogenerovaných nosičů.

Při přezkoumání celého vývojového procesu je zřejmé, že technologie pro PV sběrné lišty se rychle vyvíjely, přičemž iterace obvykle udržují tempo 2-3 let. Hlavní etapy zahrnují přechod od 4BB a 5BB k MBB (Multi-Busbar, se 9-15 sběrnými lištami), následovaný SMBB (Super Multi-Busbar, s 16 nebo více sběrnými lištami) a nakonec k 0BB (Zero Busbar, bez hlavních sběrných lišt).

Co je technologie Multi-Busbar (MBB)?

V oblasti fotovoltaiky je technologie Multi-Busbar (MBB) důležitou metodou pro zlepšení účinnosti solárních článků. Zvýšením počtu sběrných lišt na povrchu článku technologie MBB významně zlepšuje výkon a spolehlivost článků. Tradiční PV články obvykle používají 2 až 5 sběrných lišt, zatímco technologie MBB používá 9 nebo více sběrných lišt.

Co je technologie Multi-Busbar (MBB)?

Charakteristiky a hlavní výhody technologie MBB (Multi-Busbar)

  1. Zvýšený počet sběrných lištTechnologie MBB zahrnuje více sběrných lišt rovnoměrně rozložených po povrchu článku, obvykle 9 nebo více. Tyto sběrné lišty slouží k sběru a vedení fotogenerovaného proudu. Díky rozptýlení proudu je hustota proudu na každé sběrné liště snížena, což snižuje ohmické ztráty (rezistivní ztráty) a zlepšuje faktor zaplnění a celkovou účinnost článku.
  2. Zvýšená mechanická pevnostPřítomnost více sběrných lišt do určité míry zvyšuje mechanickou pevnost článku a snižuje riziko poškození způsobeného stresy během výroby, dopravy a instalace.
  3. Zlepšení efektu teplého místaStruktura MBB pomáhá rovnoměrněji distribuovat proud, čímž snižuje efekt teplého místa a zlepšuje dlouhodobou spolehlivost a výkon modulů.
  4. Tenký design sběrných lištZvýšení počtu sběrných lišt umožňuje snížení šířky jednotlivých sběrných lišt. Tenký design sběrných lišt minimalizuje stínící plochu na povrchu fotovoltaického článku, což umožňuje více světla dosáhnout na křemíkový povrch a zvyšuje fotoelektrickou účinnost.
  5. Výrobní procesAplikace technologie MBB vyžaduje přesné procesy tisku a pokročilé techniky elektrolytického pokovování, aby se zajistila vysoká přesnost a konzistence více tenkých sběrných lišt. To často vyžaduje odpovídající zlepšení procesů a modernizaci vybavení během výroby článků.

V současnosti je technologie multi-busbar široce používána v oblasti krystalických křemíkových solárních článků a stala se důležitým prostředkem pro zlepšení výkonu článků a snížení nákladů.

SMBB: Následující masová výroba TOPCon článků

S nástupem nových technologií článků jako TOPCon a HJT se i proces pájení zlepšil z MBB na SMBB (Super Multi-Busbar). SMBB lze považovat za vylepšenou verzi technologie MBB. Použitím jemnějších sběrných lišt SMBB se snižuje množství potřebné stříbrné pasty, dosahuje se menšího stínění a zkracuje se vzdálenost přenosu proudu. Tímto způsobem efektivně klesá sériový odpor a dále se zvyšuje odolnost článku vůči mikrotrhlinám, prasklým sběrným lištám a trhlinám, což významně zlepšuje spolehlivost.

Technologie SMBB typicky zahrnuje 15-25 sběrných lišt, což znamená, že každý článek má vytištěno 15-25 sběrných lišt. V současnosti často buňky TOPCon využívají schéma SMBB, a některé přední heterojunkční (HJT) společnosti také dosáhly hromadné výroby s více než 18 sběrnými lištami.

SMBB: Následující masová výroba TOPCon článků

Technologie bez sběrných lišt (0BB)

Technologie bez sběrných lišt (Busbarless) je nová technika výroby fotovoltaických (PV) článků, která zvyšuje účinnost solárních článků a snižuje náklady. V krystalických křemíkových solárních článcích jsou sběrné lišty kovové linky používané k sběru proudu, obvykle se jedná o více hlavních sběrných lišt. Technologie bez sběrných lišt eliminuje tyto hlavní sběrné lišty a místo nich používá jemnější kovové linky nebo vodivé materiály k sběru proudu.

V procesu 0BB jsou hlavní sběrné lišty odstraněny během fáze sítotisku kovových elektrod a šířka a rozestupy pomocných sběrných lišt jsou optimalizovány. Výhody technologie 0BB zahrnují snížení nákladů, menší spotřebu stříbra a zvýšenou účinnost.

Výhody technologie 0BB

  1. Snížené stínění: Technologie 0BB minimalizuje stínění způsobené sběrnými lištami, čímž zlepšuje účinnost PV článků.
  2. Zvýšený sběr proudu: Použití jemnějších kovových linek nebo vodivých materiálů zvětšuje plochu sběru proudu, což dále zvyšuje účinnost článků.
  3. Snížení nákladů: Technologie 0BB snižuje počet a složitost sběrných lišt, což snižuje výrobní náklady na články.

Zlepšená spolehlivost: Odstraněním rizika prasknutí sběrných lišt nebo jiných souvisejících problémů zvyšuje technologie 0BB spolehlivost článků.

Výhody technologie 0BB

Hlavní výhody výrobního procesu 0BB

  1. Úspory nákladů: Ve srovnání se SMBB může technologie 0BB ušetřit přibližně 30 % stříbrné pasty, inkapsulace a 10 % pájecí pásky ve fázi výroby článků.
  2. Vyšší výkon modulů: Použití procesů nízkoteplotního pájení a ultra-jemných, ultra-flexibilních pájecích pásů pomáhá zlepšit výnosnost svařování modulů. Tyto ultra-jemné, ultra-flexibilní pásky mohou sbírat více proudu a zkracují přenosové vzdálenosti proudu, což vede k vyššímu výkonu modulů.

Technologie bez sběrných lišt (0BB) představuje významný pokrok ve výrobě solárních článků, nabízející slibnou cestu k účinnějším a cenově efektivnějším řešením solární energie.

Podle "Výzkumného a vývojového výhledu a prognózy trhu čínského průmyslu 0BB (Zero Busbar) v letech 2024-2029", který zveřejnila New Sijie Industry Research Center, je technologie 0BB, jako upgrade technologie SMBB, v současnosti ve svých raných fázích industrializace v Číně. Nicméně díky svému potenciálu snižovat náklady, zvyšovat účinnost a snižovat spotřebu stříbra se očekává, že v budoucnu nahradí technologii SMBB a bude široce aplikována v oblasti fotovoltaiky (PV).

Od roku 2023 několik čínských firem investovalo do výzkumu technologie 0BB, článků, pájecích pásek, modulů nebo vybavení. Mezi tyto společnosti patří Risen Energy, Akcome Technology, Tongwei Solar, Autowell, Jinergy Photovoltaic, Suzhou Wattway, Shenzhen Lightway, Lead Intelligent a Debont Technology.

Technologie 0BB již dosáhla aplikace v masové výrobě. V dubnu 2023 úspěšně spustil Risen Energy první šarži heterojuntkních 0BB článků, čímž označil první aplikaci technologie 0BB na výrobní lince gigawattového měřítka. Jak technologie zraje a více firem vstupuje na trh, proces masové výroby 0BB se v roce 2024 zrychlí, což zvýší její tržní penetraci. Očekává se, že do roku 2025 dosáhne tržní velikost pro vybavení 0BB 10 miliard jüanů a pro pájecí pásky 0BB 31 miliard jüanů.

Průmysloví analytici z New Sijie naznačují, že mezi heterojunktními (HJT), TOPCon a PERC články je nejnaléhavější potřeba snížení nákladů a stříbra pro HJT články. V roce 2022 překročila kapacita výroby článků HJT v Číně 10 GW, dosahovala kolem 55 GW v roce 2023 a do roku 2025 by se měla zvýšit na 150 GW. S rychlým rozšiřováním výroby článků HJT se rozsah aplikace technologie 0BB dále zvýší.

Závěr

V rychlém vývoji fotovoltaické technologie se technologie MBB, SMBB a 0BB solárních článků neustále vyvíjejí, přinášejí vyšší účinnost, nižší náklady a spolehlivější výkon.

Technologie MBB zlepšuje výkon a mechanickou pevnost solárních článků zvýšením počtu sběrných lišt, snižuje efekt horkých míst. Technologie SMBB dále upravuje design sběrných lišt, snižuje spotřebu stříbrné pasty a zlepšuje spolehlivost a účinnost článků. Technologie 0BB eliminovala hlavní sběrné lišty, optimalizuje šířku a rozestupy pomocných sběrných lišt, což vedlo k úspoře nákladů a zlepšení účinnosti.

Pokroky v těchto technologiích pohánějí růst fotovoltaického průmyslu. V budoucnosti, jak tyto technologie budou pokračovat ve zralosti a rozšiřování, účinnost a výkon solárních článků budou neustále stoupat, čímž přispějí k rozvoji globální obnovitelné energie. Evoluce technologií MBB, SMBB a 0BB má potenciál posunout fotovoltaický průmysl na novou úroveň.

Od roku 2008 se Maysun Solar věnuje výrobě vysokokvalitních fotovoltaických modulů. Maysun Solar nabízí širokou škálu solárních panelů TOPCon, IBC, HJT a také solárních elektráren na balkony. Tyto solární panely se vyznačují vynikajícím výkonem a stylovým designem, který se bezproblémově integruje s jakýmkoli budováním. Maysun Solar úspěšně vybudoval kanceláře a sklady v mnoha evropských zemích a má dlouhodobé partnerství s vynikajícími instalatéry! Prosím, kontaktujte nás pro nejnovější nabídky modulů nebo jakékoliv dotazy v oblasti fotovoltaiky. Rádi vám pomůžeme.

Reference:

Srovnání technologie fotovoltaických článků MBB a 0BB. (n.d.). Weixin Official Accounts Platform. Získáno z [https://mp.weixin.qq.com/s/LEcWX7Xn__KIfaSRrKQNxA]

Jingge Photovoltaic. (n.d.). O technologiích MBB, SMBB, 0BB. Weixin Official Accounts Platform. Získáno z [https://mp.weixin.qq.com/s/YaffevXIxhRpWoC52HeC3w]

Fotovoltaický svařovací stroj na vlákna: Od přítomnosti k absenci sběrných lišt, procesní inovace přinášejí nové příležitosti. (n.d.). Získáno z [https://m.yicai.com/news/101833259.html]

Rozhovor s CTO JA Technology Ouyangem Zi: 0BB moduly se očekává, že začnou hromadnou výrobu ve třetím čtvrtletí tohoto roku. (n.d.). Sohu.com. Získáno z [https://www.sohu.com/a/786521047_121255906]Srovnání technologie fotovoltaických článků MBB a 0BB. (n.d.). Weixin Official Accounts Platform. Získáno z [https://mp.weixin.qq.com/s/LEcWX7Xn__KIfaSRrKQNxA]

Jingge Photovoltaic. (n.d.). O technologiích MBB, SMBB, 0BB. Weixin Official Accounts Platform. Získáno z [https://mp.weixin.qq.com/s/YaffevXIxhRpWoC52HeC3w]

Fotovoltaický svařovací stroj na vlákna: Od přítomnosti k absenci sběrných lišt, procesní inovace přinášejí nové příležitosti. (n.d.). Získáno z [https://m.yicai.com/news/101833259.html]

Rozhovor s CTO JA Technology Ouyangem Zi: 0BB moduly se očekává, že začnou hromadnou výrobu ve třetím čtvrtletí tohoto roku. (n.d.). Sohu.com. Získáno z [https://www.sohu.com/a/786521047_121255906]

Doporučené čtení: