Solární Carporty: Jaké jsou Výhody a Nevýhody

· o solárních panelech,teknologiauutiset

Obsah:

1. Úvod

2. Co je Solární Carport?

3. Jsou Solární Carporty Vodotěsné?

4. Výhody a Nevýhody Solárních Carportů

5. Nejlepší Solární Panely pro PV Carporty

6. Často Kladené Otázky o Instalaci Solárních Carportů

7. Závěr

 

Úvod

Stoupající přijetí solární technologie otevřelo cestu pro inovativní a praktické aplikace, jednou z nich je solární carport. Na rozdíl od tradičních carportů, které pouze poskytují stín a ochranu pro vozidla, solární carporty integrují solární panely k výrobě obnovitelné energie. Ačkoli mají podobnosti s pozemními solárními systémy, solární carporty mají unikátní požadavky na hardware a instalaci. Tento průvodce vám poskytne vše, co potřebujete vědět o solárních carportech, a pomůže vám pochopit, proč jsou chytrým a udržitelným doplňkem jakéhokoli majetku.

Co je Solární Carport?

Podobně jako běžný carport, solární carport, také známý jako fotovoltaický carport, je místo, kde můžete parkovat své auto. Zatímco boky jsou obvykle otevřené, střecha je vyrobena ze solárních panelů. Solární carport můžete získat dvěma způsoby: Za prvé, jako kompletní balíček, kde carport i fotovoltaický systém pocházejí od stejného prodejce, navrženy k vzájemné spolupráci. Alternativně je můžete koupit samostatně, ale je důležité zajistit, aby systém seděl na váš carport a zvládl jeho váhu, včetně sněhu v zimě.

Ne každá střecha domu je vhodná pro fotovoltaický systém kvůli prostorovým omezením, nesprávné orientaci nebo nadměrnému stínu. Naštěstí solární carporty poskytují majitelům domů životaschopnou alternativu. Nabízejí flexibilitu v plánování a vyhýbají se problematickým sklonům, což z nich činí ideální volbu pro domácí výrobu energie. Pro optimální výsledky je moudré zapojit profesionály pro projekty PV carportů. Mohou přizpůsobit systém na základě vašich specifických potřeb, jako je spotřeba elektřiny v domácnosti a požadavky na nabíjení elektromobilů. Dále mohou pomoci při určování optimální orientace vaší garáže pro maximalizaci výkonu systému.

Solární Carport

 

Jsou Solární Carporty Vodotěsné?

Ne všechny solární carporty jsou navrženy jako vodotěsné. Vodotěsný solární carport slouží jako stínící struktura a zároveň jako generátor energie, chrání vaše vozidlo před deštěm, sněhem a slunečním zářením. Na rozdíl od běžných solárních carportů jsou vodotěsné navrženy tak, aby zabránily pronikání vody, která může poškodit solární panely a snížit jejich účinnost v průběhu času. Tyto carporty obsahují vodní kanály a těsnící gumy, aby byla zajištěna úplná vodotěsnost. Obvykle jsou vyrobeny z odolných materiálů jako žárově zinkovaná ocel, nerezová ocel 304 nebo korozivzdorné hliníkové slitiny, které poskytují dlouhověkost a odolnost vůči drsným venkovním podmínkám. K zlepšení vodotěsnosti používají W-tvarované vodní kolektory a vodicí hliníkové lišty místo tradičních U-tvarovaných.

Konstrukce solárního přístřešku pro auto

 

Výhody a Nevýhody Solárních Carportů

Rezidenční a komerční solární carporty nabízejí mnoho výhod a nevýhod ve srovnání se střešními a tradičními pozemními PV systémy.

Výhody:

1. Nezávislý Zdroj Energie:

Klíčovou výhodou solárního carportu je jeho schopnost generovat solární energii udržitelně a ekologicky. To eliminuje závislost na veřejných zdrojích energie. V posledních letech ceny elektřiny každoročně stoupají o téměř 6 %. Se solárním carportem můžete snížit závislost na dodavatelích energie, ať už pro nabíjení elektromobilů nebo spotřebu elektřiny v domácnosti, což vede k úsporám na účtech za elektřinu. Vzhledem k neustálému růstu nákladů na elektřinu je to zvláště významné.

2. Nabíjení Elektromobilů:

Se solárním carportem můžete nabíjet elektromobily nebo elektrická kola ve svém domácím parkovacím prostoru. Pomocí nástěnného boxu nebo nabíječky můžete přímo získat energii z fotovoltaického systému, což poskytuje ekologickou energii pro vaše vozidla. Tím získáte soběstačnou nabíjecí stanici, přičemž domácí nabíjení je mnohem levnější než veřejné nabíjecí stanice.

Nabíjení Elektromobilů

3. Samo-finanční:

Pokud je váš carport dostatečně efektivní, stává se výhodnou investicí. Během používání můžete rychle zpět získat počáteční náklady a dlouhodobě ušetřit značné množství peněz.

Nevýhody:

1. Vysoké Náklady:

Podpůrný systém pro střešní solární projekty bývá relativně nízkonákladový, zatímco carporty s solárními panely vyžadují robustnější struktury. Typicky se počáteční cena carportu pohybuje od několika tisíc dolarů, zatímco ceny pro velké komerční solární carporty mohou dosáhnout desítek tisíc dolarů.

2. Nová Konstrukce Preferována:

V mnoha případech je praktičtější postavit nový solární carport než předělávat stávající garáž. Předělávací úvahy zahrnují zarovnání slunce, stínění budovami nebo stromy, velikost střechy a strukturální kapacitu. Kvůli těmto faktorům je často předělávání nepraktické. Dřevěné konstrukce jsou zvláště nevhodné a odstranění stávajících střešních krytin může být nákladné a náročné. Proto je ve většině případů rozumnější demolovat stávající garáž a postavit nový solární carport.

3. Nízká Ochrana:

Ve srovnání s běžnými garážemi nejsou fotovoltaické carporty zcela imunní vůči vlivům přírodních prvků nebo extrémního počasí. Jejich otevřený design je činí náchylnějšími k poškození, například od zvířat jako veverky, což zvyšuje obtížnost údržby a ochrany.

 

Nejlepší Solární Panely pro PV Carporty

Moderní design a částečně průhledné sklo-sklo moduly jsou zvláště vhodné pro fotovoltaické carporty. Tyto moduly dosahují nejvyšší účinnosti, generují nejvíce elektřiny i na omezeném dostupném prostoru. Nejenže umožňují dostatečný průchod světla, ale také vykazují vysokou odolnost vůči okolnímu prostředí díky své dvoustranné skleněné konstrukci. Dále, vybavení kvalitními solárními buňkami dále zvyšuje jejich účinnost, například HJT solární panely, které jsou vynikající volbou pro PV carporty.

V mnoha úspěšných spolupracích s Maysunsolar si četní klienti zvolili HJT solární panely jako energetické řešení pro své solární carporty. Například nedávný projekt, kde klient z Německa zvolil 430W HJT Full Black Transparent, živě ukázal dvojí výhody estetiky a energetické účinnosti solárního carportu. Tento model solárních panelů umožňuje průchod světla mezerami a využívá světelnou refrakci k umožnění oboustranné výroby energie, čímž maximalizuje účinnost využití světla.

solární přístřešek pro auto

 

 

 

Často Kladené Otázky o Instalaci Solárních Carportů

Kromě specifických informací o PV carportech jsou důležité i následující záležitosti: dotace, stavební povolení a zásobníky energie. Tyto záležitosti pomohou zajistit úspěšnou realizaci projektu PV carportu a maximalizovat jeho ekonomické přínosy.

1. Jsou k Dispozici Dotace?

Německo: Majitelé domů mohou získat federální daňové pobídky, které snižují celkové náklady na rezidenční solární carporty o 30 %. Některé státy nabízejí další pobídky jako rabaty a daňové úlevy a existují SREC trhy pro dodatečný příjem. Kreditní institut pro rekonstrukce (KfW) poskytuje granty a nízkoúročené půjčky pro solární projekty. Obce také podporují fotovoltaické systémy. V budoucnu budou dotace k dispozici pro fotovoltaické systémy do 20 kilowattů. Regulace EEG 2023 nabízejí výkupní tarif 7,5 nebo 8,6 centů za kilowatthodinu.

Itálie: Na podporu energetické přeměny zřídilo italské ministerstvo životního prostředí a energie fond ve výši 200 milionů EUR na roky 2024/2025, který poskytuje bezplatné fotovoltaické systémy nízkopříjmovým rodinám, převážně na jihu Itálie. Nicméně existují omezení: Rodiny s ekvivalentním ekonomickým ukazatelem situace (ISEE) pod 15 000 EUR nebo pod 30 000 EUR s alespoň 4 dětmi mají nárok. Dále musí být systémy použity pro vlastní spotřebu, instalovány na rezidence třídy A a mít jmenovitý výkon mezi 2 kW a 6 kW.

Francie: Majitelé domů mohou těžit z různých fotovoltaických dotací. Bonus pro vlastní spotřebu poskytuje významné výnosy na základě spotřeby elektřiny, pokud je systém pod 100 kW, instalován certifikovaným odborníkem RGE a používá měřič Linky. Povinnost nákupu umožňuje prodat přebytečnou nebo veškerou elektřinu EDF prostřednictvím 20leté smlouvy, s cenami závislými na výkonu vašeho carportu. Navíc grant MaPrimeRénov’ pokrývá energetické renovace, včetně solárních carportů, pokud jsou instalovány odborníkem certifikovaným RGE.

Chcete se dozvědět více o fotovoltaických dotacích ve vaší zemi? Zanechte komentář! Upřednostníme psaní podrobných článků o nejžádanějších zemích.

2. Potřebujete Stavební Povolení?

Stavba solárního carportu obvykle vyžaduje schválení. Nicméně, v závislosti na jeho velikosti a umístění možná nebudete potřebovat stavební povolení v mnoha zemích. Chcete-li porozumět specifikům, kontaktujte předem místní stavební úřady. Pokud plánujete instalovat fotovoltaický systém na stávající garáž, konzultujte to také s nimi.

V některých zemích, jako je Německo, jsou povolení obecně vyžadována, zejména v historických čtvrtích. Naopak v zemích jako Itálie, Španělsko a Nizozemsko možná malá carporty povolení vůbec nepotřebují.

Protože předpisy se mohou měnit a liší se podle regionu, doporučuje se před zahájením projektu solárního carportu konzultovat místní stavební úřady. To vám pomůže vyhnout se zbytečným rizikům, škodám a dodatečným nákladům.

3.Je Potřebný Systém Akumulace Energie?

Systém Akumulace Energie

Pokud plánujete koupit nebo provozovat elektromobil, instalace nástěnného boxu je nezbytná. Teoreticky můžete elektromobil nabíjet pomocí běžné domácí zásuvky, ale nedoporučuje se to. Nabíjecí proces je pomalý a může přetížit zásuvku, což vede k přehřátí, poškození nebo dokonce požáru.

Nabíjení vašeho elektromobilu během dne vám umožní využít přímo solární energii. Nicméně, pro nabíjení v noci nebo za zamračených dnů budete potřebovat systém akumulace energie, abyste využili energii generovanou vaším solárním carportem. To také platí, pokud chcete využívat energii z vašeho domácího fotovoltaického systému kdykoliv během dne. Mnoho dodavatelů nabízí solární carporty s vestavěnými nabíjecími stanicemi jako hotové balíčky.

Kombinací nástěnného boxu se systémem akumulace energie mohou majitelé domů nabíjet své elektromobily i když není sluneční světlo.

 

Závěr

Závěrem lze říci, že solární carport je udržitelné a inovativní energetické řešení. Při rozhodování mezi střešními solárními panely a solárním carportem je důležité zvážit vaše specifické potřeby a okolnosti. Ekonomicky je investice do solárního carportu dlouhodobě výhodná, protože se může sám zaplatit díky úsporám na energii. Pro majitele elektromobilů slouží solární carport jako domácí nabíjecí stanice, což výrazně snižuje náklady na elektřinu. Přijetím solárních carportů můžeme společně směřovat k zelenější budoucnosti.

Od roku 2008 se Maysun Solar specializuje na výrobu vysoce kvalitních fotovoltaických modulů. Naše široká škála solárních panelů, jako jsou IBC, HJT, TOPCon solární panely a balkónová solární elektrárna, využívá pokročilou technologii pro vynikající výkon a zaručenou kvalitu. Maysun Solar úspěšně založil kanceláře, sklady a dlouhodobé vztahy s vynikajícími instalatéry v mnoha zemích! Pro nejnovější nabídky solárních panelů nebo jakékoli dotazy týkající se fotovoltaiky nás prosím kontaktujte. Rádi vám budeme sloužit, naše produkty vám mohou poskytnout bezpečnou záruku.

 

 

Odkaz:

Brentley, A. (2024, April 10). Solar Carports: What Are The Pros & Cons. GreenLancer. https://www.greenlancer.com/post/solar-carports

Vöpel, A. (2024, January 2). Solar Carport: Vor- und Nachteile + Kosten (2024). Grünes Haus. https://gruenes.haus/solar-photovoltaik-carport/

Solar-Carport mit SOLARWATT Modulen: Günstiger Solarstrom. (n.d.). Photovoltaik-Anbieter Für Module Und Speicher | Solarwatt. https://www.solarwatt.de/ratgeber/solar-carport

SolarCarport: Kosten, Einschränkungen, Baurecht. (2021, November 26). Bauen.de. https://www.bauen.de/a/perfektes-duo-solarcarport-und-elektroauto/

Mösl, A. (2023, September 21). Eine Überdachung mit Solarmodulen: Carports und was sie zu bieten haben. EFAHRER.com. https://efahrer.chip.de/news/carports-mit-solarmodulen-schutz-vor-umwelteinfluessen-und-geldersparnis_106788

Browse. (2022, February 15). The features and benefits of waterproof solar Carport. Mibet Energy. https://www.mbt-energy.com/news/industry/2202151.html

Zhejiang Dongshuo New Energy Co., Ltd. (2023, May 9). Wie könnte ein Solar-Carport wasserdicht sein. Retrieved from https://de.solarmoo.com/info/how-could-solar-carport-be-waterproof-82002979.html

Progettare impianti solari fotovoltaici: Superbonus, Bonus Ristrutturazione, incentivi fiscali 2024. (2024, February 16). Ingenio. https://www.ingenio-web.it/articoli/impianti-fotovoltaici-agevolazioni-fondi-e-bonus-2024-per-incentivare-l-energia-rinnovabile/

EcoFlow. (2024, March 19). Combien coûte un carport solaire et peut-on obtenir des subventions ? Blog FR EcoFlow. https://blog.ecoflow.com/fr/carport-solaire/

 

Může se vám také líbit: