Další změny ve velikosti fotovoltaických modulů: stupňující se konkurence nebo regulační chaos

V roce 2023 vstoupí fotovoltaický průmysl opět do éry "velikostního chaosu"! Od debat o tom, jaká je optimální velikost, až po dosažení konsensu o velikostech 182 mm a 210 mm strávili lidé z fotovoltaiky 2 roky a letos, o 2 roky později, byl konsensus o standardní velikosti modulů opět porušen!
Když se ohlédneme do historie, v listopadu 2020 se společnost Trina Solar spojila s 8 výrobci modulů, včetně společností Rising East, Atlas a Central, aby sjednotila velikost produktu 210 a vytvořila Alianci 210; v září 2021 tři giganti v oblasti fotovoltaických modulů, Longi, JA a Jinko, oznámili sjednocení standardu velikosti modulu 182 a rozteče instalačních otvorů a vytvořili Alianci 182. V uplynulých dvou letech oba tábory často činily kroky, aby různými způsoby zveřejnily výhody modulů 182 mm nebo 210 mm, někdy neopomněly zaútočit na nevýhody druhého tábora, "válka o velikost" je plná střelného prachu.

broken image

Kdo mění velikost fotovoltaických modulů

Dříve oba tábory prosazovaly verze modulů založené na 182mm nebo 210mm rovnoměrně rozřezaných čtvercových článcích, ale od 15. dubna 2022, kdy společnost Trina Solar oficiálně oznámila modul 210R Supreme, který používá 210*182mm články na destičkách, je stereotyp čtvercových destiček narušen. A podle čtvrtletní zprávy PV Market Intelligence vydané přední agenturou Clean Energy Associates v roce 2022 vytvořily křemíkové plátky 182 obdélníkový rozměr 182*185 mm. A v nedávné minulosti podle mého průzkumu tři tradiční zástupci 182 vytvořili tři různé specifikace, a to 182*183,75 mm (Longi, mikrorozteč, velikost modulu zůstává stejná), 182*185 mm (JA, používá technologii nulové rozteče, velikost modulu zůstává stejná), 182*186,8 mm (JinkoSolar, délka modulu se stává 2335 mm); a a 210 alianční společnost uvedla na trh moduly s články o rozměrech 182*192 mm .......

broken image

Výhody systému jsou hnacím motorem revize velikosti, řízení předcházejícího výrobního cyklu se znovu stává chaotickým

Je nesporné, že inovativní koncepce obdélníkových křemíkových destiček otevřela každému podniku nový směr snižování nákladů a zvyšování účinnosti. Podle veřejného představení společnosti Trina Solar je výkon modulů typu 210R 66 vyšší o 30 W než u běžných modulů 182 PERC a dosahuje 580 W, což znamená úsporu 0,33 eurocentů/W v systémových nákladech ve srovnání s běžnými moduly 182 mm o výkonu 545 W, a po stohování technologií typu N se výkon blíží 600 W Obdélníkové křemíkové destičky mají zřejmé výhody na straně systému, ale opět způsobují problémy na straně dodavatelů, podle vysoce postavených zdrojů z průmyslu "nejednotnost rozměrů křemíkových destiček nejprve zahlcuje výrobu na straně dodavatelů, a to jak z hlediska nákupu surovin, tak z hlediska řízení zásob, plánování kapacit a míry automatizace zařízení, což nás všechny velmi zatěžuje". ".

broken image

Změny velikosti mohou vyvolat převrat ve fotovoltaickém průmyslu

Je vidět, že všechny společnosti, které doladily své velikosti, jsou vysoce integrované, v podstatě jde o TOP 10 výrobců fotovoltaických modulů na světě, a všechny používané křemíkové plátky si vyrábějí a prodávají samy, přičemž konečným cílem je zvýšit konkurenceschopnost jejich modulových výrobků. Odvětví se musí vyvíjet, technologie se musí iterovat, náklady musí klesat a snižování nákladů a zvyšování účinnosti je věčným zákonem řetězce. Pro neintegrované podniky nejsou obdélníkové křemíkové destičky v současné době otevřeny k prodeji, mohou vyrábět pouze tradiční 182 nebo 210 komponent, velký rozdíl v konkurenceschopnosti výrobků, podíl na trhu je opět stlačen, efekt značky je dále oslaben. Dá se říci, že je to noční můra, původně jsem si myslel, že po sjednocení 182/210 může odvětví nastolit klidný vývoj, nevím, že samotná fotovoltaika přichází s vlastnostmi chaosu, tradiční giganti neustále rozšiřují výrobu, nově vznikající kapitál velký úder a nakonec polomrtvé podniky kuří pero! Od té doby si integrované společnosti vybudovaly velikostní příkopy, zda fotovoltaický průmysl vstoupí do dalšího kola přetřásací fáze, na to si počkejme a uvidíme.

broken image

Společnost Maysun Solar, jako výrobce fotovoltaických modulů s 15letou profesionální zkušeností, si tuto změnu již dlouho uvědomuje a rychle reaguje, nedávno uvedla na trh produkt modulu s obdélníkovými články o rozměrech 182*210 mm, zájemci mohou kliknout na tlačítko níže pro podrobnosti o produktu.