Nejnovější zprávy ze solárního průmyslu (květen 2024)

· o solárních panelech,Novinky z oboru

Obsah:

1. Itálie zakazuje instalaci PV na zemědělskou půdu

2. Irsko spouští 20milionový fond pro výzkum v energetice

3. Nizozemsko schvaluje poplatky za distribuci pro majitele solárních panelů na střechách

4. Evropský konsorcium si klade za cíl zjednodušit návrh agrivoltaics

5. Studie odhaluje, že odrazivé země vysokého albeda zvyšují výtěžnost bifaciálních solárních elektráren až o 4,5 %

6. Pasivní solární sledování větru zvyšuje výrobu energie

 

Itálie zakazuje instalaci PV na zemědělskou půdu

Italská vláda představila dekret zakazující zřizování velkoformátových solárních elektráren na produktivní zemědělskou půdu s cílem zabránit dezertifikaci.

Ministr zemědělství Francesco Lollobrigida zdůraznil nutnost, aby fotovoltaické systémy byly v souladu s zemědělskými aktivitami. Obavy z změn využití půdy a potřeba chránit zemědělské funkce vedly k omezení instalací solárních panelů na zemědělských plochách.

I když existují výhodné daňové výhody pro zemědělské podniky a zemědělskou půdu, instalace solárních panelů na zemědělskou půdu mění využití půdy, což vedlo k omezení těchto aktivit vládou. Agrivoltaická zařízení jsou však z této prohibice vyjmuta.

Jsou k dispozici alternativní místa pro výrobu energie, včetně lomů, dolů, koncesí státních železnic, oblastí letišť, zón ochrany dálnic a průmyslových prostor, mezi jinými.

Lollobrigida ujistil, že probíhající projekty budou vládou chráněny.

Důrazně zdůraznil: „Právní jistota je zásadní. Nařízení se budou vztahovat na budoucí vývoj a ne zpětně na existující projekty, kde firmy již provedly legitimní investice.“

Nové ustanovení čelí kritice ze strany místního fotovoltaického (PV) sektoru.

Italská obchodní organizace Italia Solare vyjádřila obavy, říkajíc: „Vládní plán omezit instalace solárních panelů na zemědělskou půdu, jak bylo zmíněno v informaci Rady ministrů, se zdá zbytečný a ignoruje předchozí dohody.“

Naopak italská zemědělská asociace Coldiretti podpořila iniciativu omezit spekulace velkých investičních fondů, které ohrožují zemědělské aktivity. Asociace prosazovala identifikaci vhodných míst pro instalaci zemědělských PV systémů.

Lidé sbírající zeleninu pod skleníkem vybaveným solárními panely

 

Irsko spouští 20milionový fond pro výzkum v energetice

Letos irská Agentura pro udržitelnou energii (SEAI) oznámila vládní investici ve výši 20 milionů eur do výzkumu a inovací v oblasti energie. Tato finanční podpora je specificky určena pro projekty výzkumu, vývoje a demonstrací (RD&D) v oblasti energie, které pomáhají Irsku přecházet k ekologičtějším zdrojům energie. Od roku 2018 bylo dokončeno přes 240 projektů, které se zaměřovaly především na oblasti integrace energetických systémů, efektivitu, trhy a chytré sítě.

Tento rok jsou přijímány návrhy projektů, které pomáhají Irsku přecházet na čistou energii. Důraz je kladen na 20 konkrétních témat společně vytvořených SEAI, vládními odděleními a agenturami. Tato témata zahrnují oblasti jako nízkouhlíkové teplo a energii, zlepšení energetické účinnosti v existujících budovách, úložiště energie a udržitelné energetické komunity. Veřejné i soukromé výzkumné organizace z různých oblastí jsou vyzvány, aby žádaly o financování před 13. červnem.

Eamon Ryan, ministr životního prostředí, zdůraznil důležitost nových technologií a řešení pro vybudování udržitelného, spolehlivého a cenově dostupného energetického systému pro Irsko směrem k čisté energii. Irsko si klade za cíl dosáhnout podílu 80 % obnovitelné energie na svém trhu do roku 2030, včetně 8 GW solární energie. V roce 2023 mělo Irsko nainstalováno 738 MW solární kapacity. Klíčovými vývoji jsou zahájení provozu největší bateriové elektrárny v Irsku a zavedení programu domácích energetických úvěrů k podpoře využití tepelných čerpadel, solárních elektráren a solárních ohřívačů vody.

Irská vlajka

 

Nizozemsko schvaluje poplatky za distribuci pro majitele solárních panelů na střechách

Nizozemský orgán pro ochranu spotřebitelů a trhů (ACM) zkoumal poplatky účtované čtyřmi energetickými společnostmi - Budget Energie, Vattenfall, Eneco a Engie - majitelům domů se solárními panely na střechách. ACM zjistil, že tyto poplatky jsou spravedlivé.

Tyto poplatky jsou založeny na vyšších nákladech na nákup, zvýšených nákladech na vyrovnání a nákladech na net-metering, které musí energetické společnosti platit, když mají zákazníci solární panely. ACM upřesnil, že tyto poplatky nejsou určeny k vydělávání peněz, ale k vyrovnání nižších sazeb pro zákazníky bez solárních panelů.

Dále regulátor zmínil, že lidé se solárními panely čelí složitým smlouvám od energetických společností, což jim znemožňuje porovnání a volbu nejlepších nabídek. ACM vyzval společnosti a srovnávací platformy, aby zjednodušily srovnání smluv.

Podle www.keuze.nl se poplatky za distribuci mohou pohybovat od 100 € do 697 € v závislosti na velikosti solárního panelového systému. V roce 2023 vzrostl nizozemský solární trh o 4,82 GW, jak uvádí zpráva „Nationaal Solar Trendrapport 2023“ od nizozemského New Energy (DNE) Research. Instalace v domácnostech představovaly asi 2,5 GW této nové kapacity, což je více než 2,2 GW z předchozího roku.

Střešní fotovoltaické systémy

 

Evropský konsorcium si klade za cíl zjednodušit návrh agrivoltaics

Evropský tým spustil letos dvouletý výzkumný projekt s rozpočtem 2 miliony eur na studium výtěžku plodin, výroby solárních panelů a spotřeby vody na farmách. Chtějí využít zjištění k vytvoření nových modelů a softwaru.

Studie zahrnuje testování řešení v severním regionu Evropy pomocí jak nadzemních solárních panelů, tak systémů na zemi. Budou zkoumat umístění solárních panelů mezi řady plodin různými způsoby. Výzkum také zohlední množství vody, která se používá.

Vytvoří software, který bude moci kombinovat různé plodiny a uspořádání solárních panelů. Tento software bude mít mapovou funkci pro zemědělství se solárními panely a pomůže odhadnout produkci plodin a energie.

Bude spolupracovat s platformou vytvořenou společností Glint Solar z Norska, kterou vývojáři používají k plánování a návrhu solárních projektů společně. Některé výsledky výzkumu budou zveřejněny veřejně.

Skupinu, která pracuje na tomto projektu, tvoří společnost Glint Solar z Norska, Kilowattsol z Francie (francouzský odborník na kombinaci zemědělství a solární energie), Danish Renewables z Dánska (společnost pracující na solárních projektech) a Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (Fraunhofer ISE) z Německa.

Xavier Daval, generální ředitel Kilowattsol, zdůraznil, že při využívání půdy jak pro solární panely, tak pro zemědělství by mělo řešit problémy, nikoli je zhoršovat.

Tento projekt je jedním z nejnovějších úsilí v Evropě o studium toho, jak mohou být solární panely použity na zemědělské půdě. Například v Německu Fraunhofer ISE zkouší použít solární panely k poskytnutí stínu mladým stromkům. Ve Francii pracují na zlepšení zisků pro farmáře produkcí solární energie společně s určitými plodinami a použitím solární technologie k zlepšení olivového zemědělství.

 

Studie odhaluje, že odrazivé země vysokého albeda zvyšují výtěžnost bifaciálních solárních elektráren až o 4,5 %

Výzkumníci na Ottawské univerzitě v Kanadě studovali, jak použití speciálního zrcadla na zemi může zvýšit výrobu elektřiny v velkých solárních elektrárnách s paneli o dvou stranách. Zjistili, že toto zrcadlo může způsobit, že elektrárna vyprodukuje až o 4,5 % více elektřiny. Hlavní výzkumník Mandy Lewis řekla, že je důležité umístit tato zrcadla přímo pod solární panely pro nejlepší výsledky. Tato studie je zvláště důležitá pro Kanadu, protože města jako Ottawa a Toronto jsou pokryta sněhem po mnoho měsíců v roce.

Studie byla provedena s použitím 75 kW solárního panelového systému, který sleduje pohyb slunce v Coloradu. Testovali jednu řadu speciálních solárních panelů, které mohou absorbovat sluneční světlo z obou stran, sbírali data každou minutu po dobu čtyř měsíců, aby zjistili, kolik energie vyprodukovali každých 15 minut.

Použili speciální zrcadlový materiál z Německa, který odráží mnoho slunečního světla a neničí se sluncem. Testováním pěti různých způsobů umístění těchto zrcadel zjistili, že pokrytí celého povrchu země nebo její části přímo pod panely fungovalo nejlépe, spíše než umístění mezi řadami.

Porovnáním toho, jak dobře solární panely fungovaly s a bez zrcadel, zjistili, že přidání těchto zrcadel zvýšilo roční výrobu elektřiny ze slunce o 8,6 % a způsobilo, že systém vyprodukoval až o 4,5 % více elektřiny. Zjistili, že umístění zrcadel přímo pod solárními panely bylo nejlepším způsobem, jak z nich dostat maximum, ať už jsou jakékoliv velikosti.

Po zvážení nákladů na instalaci těchto zrcadel zjistili, že by se mohly pohybovat od 2,50 do 4,60 USD za každý čtvereční metr. Také uvedli, že vydělávání peněz z těchto zrcadel závisí na tom, kde je umístíte a jak slunečno je, a nedoporučují je používat na místech, kde by mohla být solární energie příliš silná pro systém, aby ji zvládl. Tento výzkum je užitečný pro země jako Kanada a místa s oblačným počasím, protože ukázal větší nárůst energie v oblačných městech jako je Seattle ve srovnání s suchými oblastmi jako je Tucson. Další studie na Ottawské univerzitě představila novou metodu měření toho, jak dobře tyto speciální solární panely fungují, s ohledem na druh půdy, na které jsou umístěny.

Pokládání zrcadlového materiálu pod fotovoltaické moduly pro zvýšení výroby energie

 

Pasivní solární sledování větru zvyšuje výrobu energie

Když je velmi větrno, velké solární elektrárny automaticky přesunují své části do bezpečné polohy, aby předešly poškození a snížily čas nutný pro opravy. Silné větry mohou způsobit, že solární panely se třesou a otáčejí, což může způsobit malé trhliny, ohýbání nebo dokonce praskání.

Ukládání solárního zařízení do bezpečné polohy však může vést k menší výrobě elektřiny, protože nemohou aktivně sledovat slunce jako některé systémy. Společnost Array Technologies, která vyrábí solární sledovací systémy, spolupracovala s inženýrskou firmou jménem DNV na studiu jiného způsobu, jak zlepšit výrobu energie ze solárních elektráren, a to pomocí pasivního sledování větru.

Většina solárních sledovacích systémů má senzory a počítače, které určují, kam by měly být namířeny, aby se co nejvíce slunce dostalo na panely, ale jsou citlivé na větrné podmínky. Pokud fouká hodně větru, automaticky se přesunou do bezpečné polohy a mohou být mimo slunce hodiny nebo dokonce dny.

Nový systém, který vyvinuli, se zaměřuje na využití senzorů větru k posouzení, jaký je vítr kolem solární elektrárny. Pokud je vítr dost silný na to, aby ovlivnil panely, systém změní úhel panely tak, aby byl kolmo na vítr. Tím se minimalizuje množství větru, které panely zachytí, což způsobí menší poškození a udržuje je schopny sledovat slunce. Tento systém byl testován v Arizoně a zjistilo se, že o 5–10 % zvyšuje výrobu elektřiny ve srovnání se standardními solárními sledovacími systémy.

Pasivní solární tracker

Maysun Solar se specializuje na výrobu vysoce kvalitních fotovoltaických modulů od roku 2008. Kromě Balkonové solární elektrárny nabízí Maysun Solar širokou škálu plně černých, černých rámových, stříbrných a skleněných solárních panelů, které využívají technologie poloviny řezu, MBB, IBC a HJT. Tyto panely nabízejí vynikající výkon a stylový design, který se bezproblémově hodí do jakéhokoli prostředí. Maysun Solar úspěšně zřídil kanceláře, sklady a dlouhodobé vztahy s vynikajícími instalatéry v mnoha zemích! Prosím, kontaktujte nás pro nejnovější nabídky modulů nebo jakékoliv dotazy související s fotovoltaikou. Jsme nadšeni, že vám pomůžeme.

 

Odkaz:

Thompson, V. (2024, May 6). European Consortium seeks to streamline agrivoltaics design. Pv Magazine Internationa. https://www.pv-magazine.com/2024/05/06/european-consortium-seeks-to-streamline-agrivoltaics-design/

Matalucci, S. (2024, May 7). Italy bans PV from agricultural land. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/05/07/italy-bans-pv-from-agricultural-land/

Bellini, E. (2024, May 8). Research shows high-albedo ground reflectors increase bifacial solar plant yield by up to 4.5%. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/05/08/research-shows-high-albedo-ground-reflectors-increase-bifacial-solar-plant-yield-by-up-to-4-5/

Kennedy, R. (2024, May 8). Passive solar tracker wind stowing boosts energy production. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/05/08/passive-solar-tracker-wind-stowing-boosts-energy-production/

Jowett, P. (2024, May 9). Ireland launches €20 million fund for energy research. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/05/09/ireland-launches-e20-million-fund-for-energy-research/

Bellini, E. (2024b, May 10). Netherlands approves grid fees for rooftop PV system owners. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/05/10/netherlands-approves-grid-fees-for-rooftop-pv-system-owners/

 

Doporučujeme ke čtení: