Jak vybrat fotovoltaický držák?

· Průmyslové Novinky

Různé scénáře umístění fotovoltaických elektráren vyžadují zvážení různých možností návrhu uspořádání elektrárny. Při návrhu fotovoltaických elektráren má způsob, jakým jsou provozovány podpěry modulových polí, významný vliv na celkové sluneční záření přijímané systémem výroby energie, a tím i na výkon fotovoltaické elektrárny.
Hlavním problémem je bezpečný a hospodárný systém podpěr fotovoltaických panelů. Jako důležitá součást fotovoltaické elektrárny nese fotovoltaická podpěra hlavní část výroby elektřiny ve fotovoltaické elektrárně. Výběr držáku přímo ovlivňuje provozní bezpečnost, míru poruchovosti a investice do výstavby FV modulů. Výběr správného FV držáku sníží nejen náklady na projekt, ale také pozdější náklady na údržbu.

broken image

FV držáky lze rozdělit podle způsobu připojení, konstrukce instalace a místa instalace. Podle způsobu připojení se dělí na svařované a montované, podle konstrukce instalace na pevné a jednodenní, podle místa instalace na zem a na střechu atd. V současné době se ve většině fotovoltaických elektráren používají tři typy držáků: pevné konvenční držáky, nastavitelné sledovací držáky a flexibilní fotovoltaické držáky.

Pevný fotovoltaický držák

Jedná se o montážní systém, jehož orientace a úhel zůstávají po instalaci stejné. Metoda pevné montáže přímo umisťuje solární fotovoltaické moduly směrem k nízkým zeměpisným šířkám pod určitým úhlem k zemi, aby se vytvořila solární fotovoltaická pole v sérii a paralelně, čímž se dosáhne účelu výroby solární fotovoltaické energie. Existují různé způsoby upevnění, např. metoda upevnění do země má metodu pilotů (metoda přímého zakopání), metodu protiváhy betonových bloků, metodu předzásobení, metodu zemních kotev atd. Metoda upevnění na střechu má různá řešení s různými střešními krytinami.

broken image

Nastavitelná sledovací konzola

Sledovací systémy jsou navrženy tak, aby co nejvíce orientovaly slunce, takže na jednotku plochy panelu s články dopadá více slunečních paprsků, a tím se zvyšuje množství vyrobené elektřiny. V současné době zahrnují sledovací systémy jednoosé a dvouosé sledovací systémy, přičemž jednoosé sledovací systémy se dělí na horizontální jednoosé sledovací systémy a šikmé jednoosé sledovací systémy.
(1) Horizontální jednoosé sledování
Ploché jednoosé sledovací systémy jsou systémy, které mohou sledovat otáčení Slunce kolem vodorovné osy, obvykle s orientací sever-jih. Běžný rozsah úhlu sledování je ±60° a existují také výrobky s rozsahem úhlu sledování ±45°. Ploché jednoosé systémy obvykle zabírají 1,1 až 1,3krát více místa než pevné systémy, přičemž výroba energie se zvýší o 8 až 15 % a cena o 5 až 10 %.
(2) Šikmé jednoosé sledování
U šikmého jednoosého sledování se fotovoltaický modul otáčí kolem šikmé osy, aby sledoval slunce a dosáhl vyššího výkonu. Plocha nakloněného jednoosého systému je obvykle 2-4krát větší než plocha pevného systému, přičemž výroba energie se zvýší o 15-20 % a cena o 10-15 %.

broken image

(3) Dvouosé sledování
Dvouosé sledovací konzoly lze otáčet ve směru východ-západ i sever-jih a sledovat tak azimut a výškový úhel dopadu slunečního záření v průběhu dne. Dvouosý sledovací systém obvykle zabírá dvakrát až čtyřikrát více místa než pevný systém, přičemž výroba energie se zvýší o 25 až 30 % a cena o více než 60 %. Dvouosé sledovací systémy jsou však složitější, a proto mají více mechanických konstrukcí a celkovou provozní stabilitu.

Flexibilní držáky

Flexibilní stojan pro fotovoltaiku je nosná konstrukce fotovoltaických modulů s velkým rozpětím, která je na obou koncích pevně spojena a tvořena předpjatou flexibilní kabelovou konstrukcí. Rozpětí kabelové konstrukce se obvykle pohybuje mezi 20 a 40 m, maximálně však 100 m. Zároveň lze moduly zvednout od 2m do 30m nad zem, což má výhodu vysoké světlé výšky pod moduly a nízkého počtu pilot v uspořádání. Fotovoltaické moduly ve flexibilních držácích se obvykle instalují pod malým úhlem sklonu, obvykle mezi 10° a 15°.
Flexibilní držáky jsou použitelné hlavně pro scénáře, jako jsou horské projekty s velkým sklonem (např. nad 35°), fotovoltaické projekty v oblasti rybolovu a fotovoltaické projekty v oblasti zemědělství s vysokými požadavky na světlou výšku. Velké vyhlídky má také použití distribuované fotovoltaiky v čistírnách odpadních vod, na parkovištích apod., kde jsou relativně vysoké nároky na prostor.

broken image

U výše uvedených tří typů držáků je třeba zohlednit uspořádání a konstrukci fotovoltaického systému, odhad výroby energie, náklady a další faktory, například pevné nastavitelné držáky a sledovací držáky jsou vhodnější pro oblasti se silným přímým zářením.

Společnost Maysun Solar, jako výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety profesionálních zkušeností, vám může poskytnout vysoce kvalitní solární panely, klikněte na tlačítko níže a kontaktujte nás pro cenovou nabídku produktu.

Může se vám také líbit:

broken image
broken image
broken image