Jak zemědělství využívá fotovoltaiku

Klíčová slova: Agrivoltaika , Agri-fotovoltaika, Agri-PV

Fotovoltaické systémy pro zemědělství představují novou energetickou hranici, která nabízí různé výhody a pobídky. Vzhledem k jejich významu a udržitelnosti je užitečné vědět, co všechno obnáší fotovoltaika v zemědělství. Volba fotovoltaiky na zemědělských přístřešcích má několik výhod. Zaprvé sníží emise CO2 a omezí znečištění, čímž přispěje k ekologické udržitelnosti. Za druhé také sníží náklady na energii a přebytečnou energii lze prodávat do vnitrostátní sítě.

broken image

Jak lze fotovoltaiku instalovat v zemědělských podnicích?

Kromě střechy kůlny ji lze instalovat také na střechy stodol, sýpek, jiných budov, pozemků nebo skleníků. Skleníky jsou součástí zemědělské fotovoltaiky a jsou zastoupeny fotovoltaickými skleníky, jejichž střechy jsou nahrazeny neprůhlednými nebo průhlednými solárními panely.
Fotovoltaický systém na farmě, kůlně nebo jiné stavbě umožňuje zachycovat sluneční paprsky a přeměňovat je na elektřinu, čímž se plně využívá obnovitelná energie. Díky tomu může farma bez přerušení uspokojovat své energetické potřeby a tuto energii lze využít pro vytápění, klimatizaci nebo různé výrobní funkce.

broken image

Kolik fotovoltaických panelů potřebuji pro svou farmu

Zemědělské fotovoltaické systémy mohou mít různé velikosti a výkony a nejvhodnější volba závisí na samotném podniku, například z hlediska energetických požadavků.
Doporučený minimální výkon se pohybuje kolem 20 kWp, pod touto hodnotou nemusí vyhovovat potřebám farmy. Tato varianta je ideální pro farmy s průměrnou roční spotřebou 26 000 kWp. Fotovoltaický systém tohoto typu vyžaduje přibližně 220 m2 plochy pro montáž panelů.
Pokud je podnik větší a má vyšší potřebu energie, referenční průměrný výkon je 50 kWp. Pro průměrnou roční spotřebu 65 000 kWp je tato volba správná. Podnikový fotovoltaický systém tohoto typu vyžaduje plochu přibližně 550 m2.
Maximální doporučený výkon odpovídá 100 kWp. Nad tento rámec může být výkon vyšší než 100 kWp nadměrný. Pro zemědělský podnik se spotřebou přibližně 130 000 kWp za rok je to správná volba. Pro fotovoltaický systém s tímto výkonem je zapotřebí plocha přibližně 550 m2.

broken image

Politiky týkající se zemědělské fotovoltaiky

V EU existuje kromě plné implementace balíčku CEP (Clean Energy Package) a zejména směrnice o obnovitelných zdrojích energie několik politických iniciativ na podporu rozvoje zemědělské fotovoltaiky v Evropě.
V některých evropských zemích, například v Itálii a Francii, však současné předpisy zakazují instalaci pozemních fotovoltaických systémů v zemědělských oblastech, a to z důvodů, které kromě potenciálních environmentálních problémů, jako je zpevňování půdy, degradace krajiny a biologické rozmanitosti, zahrnují i požadavek zúčastněných stran na maximalizaci fotovoltaické kapacity a využívání vysokých dotací bez ohledu na světelné požadavky plodin.
Francouzská solární společnost TSE vyvinula zemědělskou fotovoltaickou otočnou střechu, která umožňuje vjezd velkých zemědělských strojů pod panely. Systém má otočnou střechu, na kterou lze umístit bifaciální solární moduly o výšce přes 5,5 metru. Střecha je umístěna na čtyřsloupové konstrukci o rozměrech 27 krát 12 metrů.
Itálie má příslušnou pobídku nazvanou PNRR, konkrétně 1,5 miliardy eur pro celé území státu, z čehož maximální způsobilé výdaje na jednoho příjemce činí 250 000,00 eur (bez DPH). Solární panely je povoleno instalovat pouze na střechy budov využívaných pro zemědělské/živočišné/zemědělské účely, nikoliv tedy i na zem.

broken image

Společnost Maysun Solar, jako výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety profesionálních zkušeností, vám může poskytnout vysoce kvalitní solární panely. Máme zkušenosti s rozsáhlými fotovoltaickými systémy a příklady našich projektů si můžete prohlédnout na adrese

Můžete nás také kontaktovat pro cenovou nabídku produktu kliknutím na tlačítko níže.