Faktory ovlivňující účinnost solárních panelů

· Cenové trendy

Věděli jste, že účinnost fotovoltaického systému může být ovlivněna řadou faktorů? V zájmu vašich milovaných solárních panelů je důležité těmto faktorům porozumět.

Budete číst:

Co ovlivňuje účinnost solárních panelů?
Jaké jsou způsoby zvýšení účinnosti solárních panelů?

Jaký faktor ovlivňuje účinnost solárních panelů?

1. Teplota

Výkonnost solárních panelů je výrazně ovlivněna teplotou. Vysoké teploty obecně snižují účinnost solárních panelů, zatímco nízké teploty jejich účinnost spíše zvyšují. Vliv se však liší v závislosti na konkrétním typu solárního článku.

Tenkovrstvé články jsou ve srovnání s články z krystalického křemíku méně citlivé na změny teploty. Za horkého dne budou tenkovrstvé panely vyrábět více elektřiny než fotovoltaické panely z krystalického křemíku.


V chladných dnech je tomu naopak. Pokud bydlíte v oblasti s proměnlivými teplotami, může být výhodnější zvolit tenkovrstvé panely. Pokud bydlíte v horkém podnebí, může být vhodnější zvolit krystalické křemíkové panely.


Teplota může výrazně ovlivnit účinnost solárních panelů. Proto je velmi důležité vybrat vhodný panel pro vaše konkrétní klima.

Výkonnost solárních panelů je výrazně ovlivněna teplotou.

2. Intenzita slunečního světla

Intenzita slunečního záření je faktorem, který ovlivňuje účinnost solárních panelů. Články solárních panelů jsou zařízení, která přeměňují sluneční světlo na elektřinu. Intenzita slunce může ovlivnit účinnost těchto článků.
Fotovoltaické články jsou nejúčinnější, pokud jsou vystaveny mírnému slunečnímu záření. Množství elektřiny vyrobené články se snižuje, pokud je slunečního světla buď příliš mnoho, nebo příliš málo.
Systémy solárních panelů jsou vybaveny stínicími zařízeními, která udržují články v optimálním rozsahu. To se provádí proto, aby byla zajištěna jejich účinnost. Tato zařízení mohou výrazně zlepšit účinnost solárních panelů tím, že zajistí stálou úroveň slunečního světla.

3.Stínění

Články solárních panelů jsou nejúčinnější, pokud jsou vystaveny přímému slunečnímu záření. Stínění způsobené stromy, budovami nebo jinými objekty může snížit množství slunečního světla, které k článkům dopadá. To následně snižuje množství vyrobené elektřiny.
Stínění může někdy způsobit vznik horkých míst v článcích, což může vést k jejich trvalému poškození. Chcete-li zajistit, aby vaše solární panely dostávaly dostatek slunečního světla po celý den, je nezbytné pečlivě vybrat jejich umístění. Pokud se stínění nelze vyhnout, může použití specializovaných solárních panelů pomoci snížit dopad stínění.

Stínění

5. Doba používání solárních panelů

Účinnost fotovoltaického článku je ovlivněna životností solárního panelu. Solární panely se skládají z polovodičových materiálů. Postupem času však tyto materiály degradují a jejich schopnost přeměňovat sluneční světlo na elektřinu klesá.
Solární panely se mohou znečistit a pokrýt nečistotami, což ztěžuje přístup světla k článkům a snižuje jejich účinnost. Pro zajištění optimálního výkonu je nezbytné solární panely pravidelně čistit a udržovat.
Při rozhodování, zda vyměnit stárnoucí solární panely, je důležité vzít v úvahu, že se na ně obvykle vztahuje záruka 20-25 let. Solární panely mohou při správné péči a údržbě vyrábět čistou a obnovitelnou energii po dlouhou dobu.

Jakými způsoby lze zvýšit účinnost solárních panelů?

1. Vyberte si solární panely s vysokou účinností.

Solární panely se skládají z fotovoltaických článků. Tyto články jsou zodpovědné za přeměnu slunečního světla na elektřinu, kterou lze využít. Solární panely jsou skutečně skvělé, ale je důležité si uvědomit, že nejsou schopny přeměnit veškerou přijatou sluneční energii na elektřinu.

Účinnost panelu označuje procento energie, které fotovoltaické články přemění na elektřinu, z celkové energie, která na panel dopadne.

V posledních pěti letech technologie solárních článků výrazně pokročila. Průměrná účinnost solárních článků se zvýšila z přibližně 15 % na 20 %. Ne všechny solární panely jsou stejné. Účinnost a cena modelu závisí na jeho materiálech a konstrukci.


Pokud chcete dosáhnout nejlepších výsledků, je důležité koupit účinnější komerční solární panel, i když může mít vyšší počáteční cenu.


U nejnovějších fotovoltaických panelů IBC společnosti Maysun je technologie článků pokročilejší než technologie PERC a TopCon. Články IBC mají hustotu zkratového proudu 5-8 % a maximální účinnost solárních panelů IBC je až 23,2 %, což je více než u jiných solárních panelů.

U nejnovějších fotovoltaických panelů IBC společnosti Maysun

2.Neinstalujte solární panely na místech, která jsou ve stínu.

Zastínění pouze jednoho fotovoltaického článku může ovlivnit energetický výkon okolních článků. Důvodem je to, že funguje jako odpor.

Stínění vysokými stromy a budovami je běžným problémem, který ovlivňuje výkon solárních panelů. Během procesu plánování je důležité věnovat čas analýze místa a ujistit se, že zastínění nebude představovat problém.


Dbejte na to, abyste se vyhnuli instalaci panelů v místech, která jsou zastíněna stromy nebo budovami.


Vhodný úhel umístění pro instalaci fotovoltaických panelů je 45 stupňů, směrem na jih.


Pokud se zastínění nelze vyhnout, můžete zvolit použití solárních panelů s obtokovými spínači MOS. Celočerné solární panely Venusun společnosti Maysun Solar jsou vybaveny přepínači MOS (MOS bypass), které jsou účinnější při přeměně energie. Jejich konstrukce a vlastnosti minimalizují ztráty energie i při složitých scénářích zastínění.

3.Při instalaci solárních panelů vyhledejte pomoc profesionálních odborníků.

Solární panely je třeba správně nainstalovat, aby byly co nejlépe vystaveny slunečnímu záření a generovaly maximální výkon.

Při instalaci panelů je důležité vzít v úvahu orientaci a úhel jako klíčové faktory. Pro dosažení maximálního slunečního záření se doporučuje umístit solární panely pod úhlem od 18 do 36 stupňů. Pro optimalizaci výkonu solárních panelů na severní polokouli se doporučuje umístit je směrem na jih. Pokud se nacházíte na jižní polokouli, měli byste být otočeni na sever.


Účinnost solárních panelů je ovlivněna úrovní teploty. Když je t
teplota stoupá, panely se stávají méně účinnými. Při instalaci je důležité zajistit dostatečný prostor mezi solárními panely a střechou, aby bylo zajištěno snadné proudění vzduchu a nedocházelo k přehřívání.


Pokud se v těchto informacích nevyznáte, může být přínosné požádat o pomoc odborníky při instalaci solárních panelů. Pomůže vám to maximalizovat jejich přínos.

4.Pravidelné čištění solárních panelů

Pravidelné čištění pomáhá zajistit optimální fungování solárních panelů a výrobu maximálního množství energie.

Zejména v místech se silným znečištěním a hustými lesy nebo v kopcovitých oblastech a prašných místech, kde je mnoho smíšených znečišťujících látek, je důležité provádět pravidelné čištění solárních panelů.


Nejvhodnější dobou pro čištění solárních panelů je jaro, nejlépe v chladných ranních nebo večerních hodinách. Lze je otřít do sucha škrabkou nebo kamzíkem, stejně jako při otírání skla nebo mytí auta. Lze použít i mýdlo, ale pozor, aby nebylo silnější nebo drsnější než mýdlo na nádobí.

Pravidelné čištění solárních panelů

Společnost Maysun Solar se od roku 2008 zaměřuje na výrobu prémiových panelových modulů. Používáme technologie polovičního řezu, MBB, IBC a Shingled v různých solárních panelech, včetně těch, které jsou celé černé, s černým rámem, stříbrné a sklo na sklo. Tyto solární panely poskytují výjimečný výkon a elegantní vzhled, který se hodí ke každé architektuře. Společnost Maysun Solar efektivně vytvořila sklady a kanceláře v mnoha zemích a vytvořila trvalé spojení se špičkovými instalatéry! Kontaktujte nás, pokud máte jakékoli dotazy ohledně fotovoltaiky nebo chcete nejnovější nabídky modulů. Rádi vám pomůžeme.

Trendy cen solárních panelů, které jste nevěděli