Zpět na stránku

Důležitý parametr při návrhu fotovoltaického systému: poměr DC/AC

12. duben 2023

Na webových stránkách se objevují informace o tom, že v případě, kdy je v provozu střídavý proud (AC/AC), je možné jej použít jako zdroj napájení:
Při projektování fotovoltaického systému je třeba vzít v úvahu mnoho technických parametrů, jako je úhel sklonu, azimut, rozteč modulů, poměr DC/AC a další technické parametry pro výběr zařízení, z nichž poměr DC/AC je parametr, který je třeba vzít v úvahu. Přiměřený poměr DC/AC nejen zajišťuje, že zařízení pracuje v nejlepším stavu, ale také zajišťuje míru využití modulů, která přímo souvisí s investicí a návratností nákladů na fotovoltaický systém.

Co je to poměr DC/AC?

Poměr DC/AC je poměr výkonu modulu ke jmenovitému výstupnímu výkonu střídače ve fotovoltaické elektrárně. Pokud je fotovoltaický systém navržen s poměrem DC/AC 1:1, ale vzhledem ke světelným podmínkám a teplotě fotovoltaické moduly většinu času nedosahují svého jmenovitého výkonu a střídač v podstatě běží při neplném zatížení, většinu času ve fázi, kdy je kapacita promarněna. Proudový návrh s nadměrným přidělením se často používá jako účinný prostředek ke zlepšení celkového využití fotovoltaického systému, snížení nákladů na výkon systému a zvýšení výnosů.

Faktory ovlivňující poměr DC/AC

Poměr DC/AC je ovlivněn řadou faktorů, mezi které patří např.

  • Nedostatečná intenzita ozáření
  • Vysoká okolní teplota
  • Skvrny a zakrytí prachem
  • Neoptimální orientace modulu v průběhu dne (sledovací konzoly mají menší vliv).
  • degradace výkonu modulu
  • Ztráty při přizpůsobení uvnitř řetězců a mezi nimi

Jaké jsou zásady pro výpočet poměru DC/AC?

Existují tři kategorie poměru DC/AC podle různých principů. První kategorií je nedostatečné přizpůsobení, tj. výkon na straně modulu střídače je nižší než jmenovitý výkon střídače; druhou kategorií je kompenzační nadměrné přizpůsobení, které zvyšuje poměr DC/AC systému na základě principu, že v systému nedojde k omezení výkonu; třetí kategorií je aktivní nadměrné přizpůsobení, které zvyšuje poměr DC/AC systému na základě principu, že LCOE systému je nejnižší, protože ve střídači dojde k omezení výkonu, systém ztratí určitou energii, ale Systém ztratí určitou energii v důsledku omezení výkonu střídače, ale celková investice a výkon povedou k nejnižším nákladům na kWh systému. Mírné zvýšení poměru DC/AC modulů a střídače nejen zlepší využití střídače, ale také zlepší ekonomickou efektivitu zařízení.
Hlavním důvodem nadměrného výkonu je to, že fotovoltaické moduly nedosahují při skutečném provozu požadovaného špičkového výkonu, přičemž v současné době jsou fotovoltaické elektrárny v Evropě obecně projektovány s poměrem DC/AC 1,2-1,4, v USA a Indii je to přibližně 1,4násobek a v Japonsku dokonce 2násobek poměru DC/AC.

Výhody nadměrného přizpůsobení

Snížení investičních nákladů systému a zvýšení návratnosti investic je jedním z hlavních cílů návrhu a optimalizace systému fotovoltaických elektráren. Vysoké jsou také požadavky na střídač s vysokým poměrem přeladění, jako je schopnost převzít stejnosměrný výkonový hardware a schopnost dlouhodobě odvádět teplo. Můžete si přečíst kompilaci společnosti Maysun "Výběr a instalace střídače".

  1.  Dokáže kompenzovat nedostatek světla, snížit ztráty výkonu způsobené teplotou, prachem, útlumem modulů atd. Dokáže zajistit, aby fotovoltaická elektrárna dosáhla jmenovitého výstupního výkonu a poskytovala stabilní výkon do sítě.
  2.  Střídač může pracovat déle v ranních a večerních hodinách. Protože střídač potřebuje, aby vstupní stejnosměrný výkon dosáhl prahové hodnoty pro spuštění, než se může spustit. Proto při stejné intenzitě slunečního záření může zvýšení poměru DC/AC vést k vyššímu výkonu fotovoltaických modulů, dřívějšímu spuštění střídače a pozdějšímu vypnutí, delší době výroby energie a lepšímu využití místních světelných zdrojů.
  3.  Zlepšení míry využití střídačů, zesilovačů in-situ, distribučních a rozvodných zařízení, rozředění investičních nákladů inženýrských sítí, výrazné snížení nákladů na projekt a snížení nákladů na výrobu energie.

Jako výrobce fotovoltaických modulů s 15 lety profesionálních zkušeností vám společnost Maysun Solar může poskytnout vysoce kvalitní solární panely, klikněte na tlačítko níže a kontaktujte nás pro cenovou nabídku produktu.