Aktualizace Novinek v Oblasti Solární Energie (Červenec 2024)

· Průmyslové Novinky,aurinkopaneeleista

Obsah:

  1. Výroba obnovitelné energie roste, zatímco vytápění a doprava zůstávají beze změny
  2. Německo přidává 7,55 GW solární kapacity v první polovině roku 2024
  3. Portugalsko a Španělsko lámou nové rekordy ve výrobě solární energie
  4. Tržní pokles udržuje ceny polysilikonu na nízkých úrovních
  5. Němečtí vědci vyvíjejí „komunikativní“ solární panely

Výroba Obnovitelné Energie Roste, Zatímco Vytápění a Doprava Zůstávají Beze Změny

Výroba Obnovitelné Energie Roste, Zatímco Vytápění a Doprava Zůstávají Beze Změny

Podle hodnocení za první polovinu roku 2024 se podíl obnovitelné energie na výrobě a spotřebě elektřiny neustále zvyšuje. Pracovní skupina pro statistiku obnovitelné energie (AGEE-Stat) Federální agentury pro životní prostředí vyhodnotila data a ukazuje, že obnovitelná energie představuje přibližně 57 % celkové spotřeby elektřiny.

Ve srovnání s první polovinou roku 2023 vzrostla výroba obnovitelné energie o 9 %, dosahujíc přibližně 147 terawatthodin (TWh). Větrná energie drží největší podíl na výrobě obnovitelné energie, a to 51 %, následována fotovoltaikou s 24 %, biomasou přibližně 15 % a vodní energií s 8 %. Výroba větrné energie vzrostla o 10 % díky větrnějším zimním podmínkám ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Co se týče fotovoltaiky, expanze kompenzovala nedostatek slunečního svitu v prvním čtvrtletí, což vedlo k 13% nárůstu výroby solární energie.

Pracovní skupina uvedla, že v současnosti není možné předpovědět roční podíl obnovitelné energie, protože výstup fotovoltaiky a větrné energie závisí na počasí a trendy v spotřebě elektřiny také hrají roli.

V první polovině roku dosáhla výroba fotovoltaické energie výrazného růstu, dosahujíc 7,5 gigawattů (GW). Naopak, výroba větrné energie na pevnině vzrostla pouze o přibližně 900 megawattů (MW) a větrná energie na moři o 400 MW. Díky této expanzi překročila kapacita fotovoltaických systémů plánovaný kumulativní cíl výroby 84 GW do konce roku 2024, dosahujíc přibližně 90 GW. Na druhé straně, větrná energie aktuálně činí přibližně 62 GW, takže je nepravděpodobné, že by do konce roku dosáhla cíle 69 GW.

Dirk Messner, prezident UBA, uvedl, že data o expanze jasně ukazují potřebu další významné práce. V sektoru fotovoltaiky je třeba zvýšit výrobu o přibližně 50 %, aby se splnily cíle Zákona o obnovitelné energii. Zdůraznil, že pečlivé plánování a další rozvoj mechanismů financování jsou klíčové pro úspěch a varoval, že rostoucí poplatky za přenosovou síť by mohly způsobit další zátěž, zejména v oblastech s mnoha systémy obnovitelné energie.

Navzdory významné roli obnovitelné energie při výrobě elektřiny zůstává její přítomnost ve vytápění a dopravě omezená. Zpráva uvádí, že obnovitelná energie v první polovině roku 2024 vyprodukovala 111 TWh elektřiny, přičemž celkové množství tepla poskytovaného obnovitelnými zdroji kleslo o 7 % ve srovnání se stejným obdobím minulého roku.

Nárůst výkonu tepelných čerpadel zmírnil celkový pokles obnovitelného vytápění, přičemž v druhé polovině roku došlo k výraznému vzestupu instalací. Teplo z blízkých geotermálních a ambientních zdrojů vzrostlo o přibližně 3 % meziročně. Nicméně, prodeje tepelných čerpadel v poslední době výrazně klesly. Podle Federální agentury pro životní prostředí je nezbytné tento trend obrátit, aby se splnil cíl instalace 500 000 tepelných čerpadel ročně. Zpráva naznačuje, že přibližně 75 % obnovitelného vytápění pochází z biomasy, 6 % z biologického odpadu a 4 % ze solárních tepelných systémů.

Data AGEE-Stat ukazují, že v první polovině tohoto roku pocházelo 21,9 TWh energie pro dopravu z obnovitelných zdrojů, což představuje 3% nárůst ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Použití obnovitelné elektřiny v dopravě vzrostlo o 16 % díky zvýšení počtu elektrických vozidel, zatímco použití biopaliv zůstalo stabilní. Podle Federální agentury pro životní prostředí se používání obnovitelné elektřiny v dopravě téměř rovná 3 % spotřeby zelené elektřiny v Německu, přičemž přibližně 30 % je použito v železniční dopravě a 30 % v silniční dopravě.

Německo Přidává 7,55 GW Solární Kapacity v První Polovině 2024

Německo Přidává 7,55 GW Solární Kapacity v První Polovině 2024

Podle PV International, německý Federální úřad pro sítě (Bundesnetzagentur) oznámil registraci 1 136,9 MW nových fotovoltaických systémů do června 2024. To je ve srovnání s 946 MW nové kapacity v květnu 2023 a 1 046,8 MW v červnu 2023.

V první polovině roku 2024 Německo nainstalovalo celkem 7,55 GW nové solární kapacity, což je nárůst oproti přibližně 6,26 GW ve stejném období minulého roku. Do konce června dosáhla kumulativní solární kapacita v Německu 90,2 GW, rozložená mezi přibližně 4,25 milionu solárních systémů.

Bavorsko zaznamenalo nejsilnější růst, přidávající přibližně 1,76 GW nové solární kapacity v první polovině roku. Následovalo Bádensko-Württembersko s 1,07 GW a Severní Porýní-Vestfálsko s 1,02 GW.

Portugalsko a Španělsko Stanovují Nové Rekordy v Produkci Solární Energie

Portugalsko a Španělsko Stanovují Nové Rekordy v Produkci Solární Energie

Podle předpovědí AleaSoftu vzrostly ceny elektřiny na všech hlavních evropských trzích ve druhém týdnu července. Itálie zaznamenala nejmenší nárůst o 7 %, zatímco Francie zažila největší skok o 95 %. Trhy v Belgii, Velké Británii, Nizozemsku, Německu, Nordických zemích, Portugalsku a Španělsku rovněž zaznamenaly týdenní zvýšení cen.

Všechny trhy, kromě Velké Británie (€84,16/MWh) a Itálie (€112,83/MWh), měly týdenní průměrné ceny pod €70 ($76,60/MWh), přičemž Nordické země měly nejnižší průměrnou cenu na €27,79/MWh. Velká Británie a Itálie byly jediné země, kde minulý týden nebyly zaznamenány záporné ceny elektřiny. Belgie a Francie zaznamenaly nejnižší hodinové ceny 14. července, kdy dosáhly -€74,02/MWh.

AleaSoft přičítá nárůst cen ve druhém týdnu července poklesu výroby větrné energie a vyšší poptávce po elektřině ve většině trhů. Společnost předpovídá mírný pokles cen ve většině trhů ve třetím týdnu července díky snížené poptávce.

Výroba solární energie zaznamenala významný růst minulý týden, přičemž Německo vzrostlo o 23 %, Francie o 16 %, Itálie o 12 %, Španělsko o 5,7 % a Portugalsko o 1,7 % ve srovnání s předchozím týdnem. Španělsko stanovilo nový rekord denní produkce solární energie 12. července, dosahujíc 208 GWh, zatímco Portugalsko stanovilo vlastní rekord 13. července s 23 GWh. Francie a Německo rovněž překonaly své červencové denní rekordy v produkci solární energie, dosahujíc 121 GWh a 405 GWh 8. a 9. července.

AleaSoft předpovídá, že výroba solární energie v Německu bude i nadále růst ve třetím týdnu července, zatímco výroba solární energie v Itálii a Španělsku by měla klesnout.

Pokles na Trhu Udržuje Ceny Polysiliconu na Nízkých Úrovních

Pokles na Trhu Udržuje Ceny Polysiliconu na Nízkých Úrovních

Celosvětová cena polysiliconu (GPM), referenční hodnota OPIS pro polysilicon mimo Čínu, je v tomto týdnu stanovena na 22,567 USD za kilogram, což je beze změny oproti minulému týdnu, přestože došlo k určitému obchodnímu pohybu.

Zdroj obeznámený s globálním trhem polysiliconu uvedl, že spotový polysilicon je již téměř dva měsíce vyprodaný, přičemž materiály nižší kvality jsou v ještě horším stavu. Nicméně, globální dodavatelé polysiliconu zatím nesnížili výrobu. Zákazníci s dlouhodobými smlouvami čelí tlaku zajistit dodávky za relativně stabilní ceny. „Dlouhodobé smlouvy mají chránit obě strany a přenášet všechna rizika na jednu stranu. Úplné vyhnutí se rizikům ukazuje nedostatek smluvního závazku,“ uvedl dodavatel.

Podle čínských zdrojů čínský výrobce waferů v současnosti funguje s využitím kapacity na úrovni 30 % a přesouvá zařízení na řezání waferů do Laosu, s plánem možného zvýšení kapacity výroby ingotů v budoucnu. Tento vývoj by mohl otevřít nové prodejní kanály pro globální polysilicon.

Zdroje odhalily, že kvůli poklesu výroby solárních produktů ve čtyřech jihovýchodních asijských zemích nyní globální výroba polysiliconových ingotů spotřebovává méně než 1 500 tun polysiliconového materiálu měsíčně. Navíc nové továrny na ingoty mimo tyto země nemají dostatečnou kapacitu na výrazné zvýšení globální poptávky po polysiliconu.

Tržní pozorovatel uvedl: „Očekáváme, že kapacita výroby polysiliconových ingotů mimo Čínu a čtyři jihovýchodní asijské země se v následujících letech výrazně zvýší, což přinese nové faktory, které by mohly ovlivnit globální ceny polysiliconu.“ Pozorovatel však také poznamenal, že obchodní politika USA zůstane klíčovým faktorem při určování trendů cen polysiliconu na globálním trhu v následujících dvou letech.

Podle OPISu cena mono-krystalického silikonu v Číně zůstala tento týden stabilní na 33 RMB za kilogram (4,54 USD), což je šestý týden v řadě stability. Tržní zdroje naznačují, že hlavní výrobci polysiliconu zastavili snižování cen, což pomáhá stabilizovat hlavní tržní ceny. „Ceny polysiliconu by měly v krátkodobém horizontu zůstat stabilní na své současné nízké úrovni,“ dodal zdroj.

Zdroje z upstreamu uvádějí, že dobře kapitalizovaný výrobce s vysokým využitím kapacity aktivně rozšiřuje svou novou kapacitu polysiliconu v Yunnanu na 200 000 tun ročně. Kromě toho je v Inner Mongolii ve výstavbě nová továrna na polysilicon s kapacitou 200 000 tun, která by měla začít fungovat ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku. „Nicméně, vzhledem k současnému poklesu na trhu, může projekt v Inner Mongolii čelit některým překážkám,“ komentoval veterán trhu.

Další tržní pozorovatel poznamenal, že navzdory nižším výrobním nákladům na granule polysiliconu vyrobené v fluidních reaktorech (FBR) nemohou výrobci udržet vysoké využití kapacity kvůli omezenému podílu produktu na trhu. „Čína má dva výrobce granule polysiliconu FBR, kteří se zabývají výrobou a prodejem, a další provozuje výzkumnou a zkušební výrobní linku,“ dodal zdroj.

Insideri trhu naznačují, že vzhledem k současným mírám využití v downstreamu bude účinné vyčerpání zásob polysiliconu do konce roku náročné a očekává se, že výroba polysiliconu v druhé polovině roku dále klesne.

Němečtí Výzkumníci Vyvinuli ‘Komunikační’ Solární Panely

Němečtí Výzkumníci Vyvinuli ‘Komunikační’ Solární Panely

Na střeše Helmholtzova centra pro výzkum solární energie (ISFH) v Německu byly nainstalovány solární moduly, které byly propojeny do sítě několika sub-sítí. Tato technologie se testuje pro svou účinnost v aplikacích integrované fotovoltaiky (BIPV), které často zahrnují malé plochy, různé rozvrhy nebo zastíněné oblasti. Integrované elektronické komponenty v modulech mohou řídit a monitorovat každý modul podle měnících se podmínek záření, zatímco celý systém zůstává přístupný operátorům sítě.

Projekt, financovaný Německým federálním ministerstvem hospodářství a klimatických akcí, začal v březnu 2020 s cílem vyvinout nové "inteligentní" solární řešení. Koordinátor projektu Jens Friebe z Leibnizovy univerzity v Hannoveru vysvětlil: „Cílem je přímo integrovat měniče a digitální technologii do solárních modulů, aby se zvýšila spolehlivost, zlepšila efektivita a snížily náklady.“ Bezdrátová komunikace a flexibilní síťová uspořádání usnadňují rychlou instalaci a potenciálně nižší náklady na masovou výrobu.

Plně integrované solární moduly vyvinuté pro projekt Voyager-PV zahrnují mikroinvertery a bezdrátovou technologii pracující na neregulované frekvenci 2,4 GHz, která umožňuje konektivitu mezi moduly a bránami. Softwarové aktualizace lze rovněž provádět bezdrátově v rámci sítě.

Specializovaní partneři projektu vyvinuli potřebné slotové antény, napájené kapacitním spojováním přes obvodové desky na zadní straně modulu. Německá inženýrská firma WHO poskytla rádiovou technologii, zatímco Ústav vysokofrekvenční technologie a rádiových systémů na Leibnizově univerzitě v Hannoveru vyvinul řešení pro slotové antény. Expert na technologii kapslování Optimel se postaral o kapslování elektronických komponentů. Připojení výkonové elektroniky přímo k jednomu řetězci solárních článků eliminuje potřebu bypass diod, čímž se snižuje pravděpodobnost vad a zvyšuje energetický výnos.

Ústav pohonných systémů a výkonové elektroniky Leibnizovy univerzity v Hannoveru vyvinul výkonovou elektroniku pomocí polovodičů z nitridu gallia (GaN) pro měniče. Společnost SMA Solar Technology přispěla odbornými znalostmi v oblasti měničů a systémové technologie, zatímco Univerzita ve Stuttgartu se zaměřila na spolehlivost. ISFH je zodpovědný za výzkum technologie fotovoltaických modulů.

Od května systém Helmholtzova demonstračního centra přenáší data, což umožňuje monitorování výkonové elektroniky a čtení provozních dat, jako jsou proud, napětí a teplota modulu. Výzkumníci uvedli: „Zřízení mesh sítě na ISFH demonstruje stabilitu a samooptimalizaci komunikace napříč několika solárními moduly.“ Účastníci projektu mohou současně přistupovat k síti ze svých příslušných lokalit.

Maysun Solar se specializuje na výrobu vysoce kvalitních fotovoltaických modulů od roku 2008. Kromě Balkonové solární elektrárny nabízí Maysun Solar širokou škálu panelů v plně černé, černém rámu, stříbrné a sklo-sklo variantě, které využívají technologie half-cut, MBB, IBC a HJT. Tyto panely nabízejí vynikající výkon a stylový design, který se hladce integruje do jakékoliv budovy. Maysun Solar úspěšně založil kanceláře, sklady a dlouhodobé vztahy s vynikajícími instalátory v mnoha zemích! Kontaktujte nás pro nejnovější nabídky modulů nebo jakékoli dotazy ohledně PV. Těšíme se na vaši pomoc.

Odkaz:

Enkhardt, S. (2024b, 17. července). Erneuerbare Stromerzeugung steigt - Wärme und Verkehr konstant. Pv Magazine Deutschland. https://www.pv-magazine.de/2024/07/17/erneuerbare-stromerzeugung-steigt-waerme-und-verkehr-konstant/

Enkhardt, S. (2024c, 17. července). L'Allemagne a déployé 7,55 GW d'énergie solaire au premier semestre 2024. Pv Magazine France. https://www.pv-magazine.fr/2024/07/17/lallemagne-a-deploye-755-gw-denergie-solaire-au-premier-semestre-2024/

Ceny polykrystalického křemíku se při poklesu trhu stabilizují na nízkých úrovních. (2024, 12. července). Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/07/12/polysilicon-prices-stabilize-at-low-levels-amid-market-downturn/

Jowett, P. (2024e, 17. července). Portugalsko a Španělsko zaznamenaly rekordy v denní výrobě solární energie. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/07/17/portugal-spain-set-records-for-daily-solar-energy-production/

Siemer, J. (2024, 16. července). Němečtí výzkumníci vyvíjejí "komunikativní" fotovoltaické panely. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/07/16/german-researchers-develop-communicative-pv-panels/

Doporučená četba: