Aktualizace Novinek o Solární Energii (srpen 2024)

· aurinkopaneeleista,teknologiauutiset,Novinky z oboru

Obsah:

  1. AleaSoft hlásí pokles cen elektřiny na většině evropských trhů
  2. Instalace energetických úložišť vzrostly o 61 % v tomto roce
  3. Mobilní plovoucí solární elektrárna napájí olympijskou vesnici v Paříži
  4. Velká Británie láme rekordy v instalacích bateriových úložišť
  5. Dánsko znovu zavádí dotace na export energetických technologií
  6. Velkoformátové vertikální PV technologie mohou transformovat evropský energetický trh

AleaSoft hlásí pokles cen elektřiny na většině evropských trhů

AleaSoft Energy Forecasting hlásí pokles týdenních průměrných cen elektřiny na většině hlavních evropských trhů během týdne od 5. srpna. Ceny klesly v Belgii, Velké Británii, Nizozemsku, Francii, Německu, severských zemích, Španělsku a Portugalsku ve srovnání s předchozím týdnem.

Výjimkou byla Itálie, kde průměrná cena vzrostla o 7,1 % na 128,70 € (141,84 $)/MWh, což je nejvyšší mezi všemi analyzovanými trhy. Nejnižší průměrná týdenní cena byla zaznamenána na severském trhu a činila 17,22 €/MWh.

AleaSoft přisuzuje nižší ceny snížené poptávce po elektřině na většině trhů a zvýšené výrobě větrné a solární energie v některých oblastech, přestože ceny futures na plyn vzrostly nad 40 €/MWh, což je úroveň, která nebyla viděna od prosince 2023.

Itálie byla jediným trhem, kde ceny elektřiny neklesly na nebo pod 0 €/MWh minulý týden, zatímco na několika dalších trzích byly zaznamenány záporné ceny, přičemž nizozemský trh dosáhl minima -59,97 €/MWh 11. srpna.

Ve druhém týdnu srpna vzrostla výroba solární energie ve Francii, Itálii, Španělsku a Portugalsku, ale klesla v Německu. Dne 5. srpna Francie stanovila nový rekord v denní výrobě solární energie s 129 GWh. Německo a Itálie rovněž zaznamenaly nejvyšší denní výrobní údaje za srpen, přičemž 6. srpna dosáhla výroba v Německu 386 GWh a 9. srpna v Itálii 126 GWh.

AleaSoft hlásí pokles cen elektřiny na většině evropských trhů

Instalace energetických úložišť vzrostly o 61 % v tomto roce

Výrobci baterií a výrobci článků čelili v roce 2024 významným výzvám, včetně zmenšujících se marží a příjmů kvůli pomalejším než očekávaným globálním prodejům elektromobilů (EV). To vedlo k poklesu objemů výroby.

Nicméně BloombergNEF (BNEF) hlásí výrazný nárůst o 61 % na trhu s pevným energetickým úložištěm v tomto roce. Ceny kompletních úložišť klesly o 43 % ve srovnání s rokem 2023, přičemž cena dvouhodinových energetických úložišť dosáhla rekordního minima 115 $ za kWh v dubnu.

Analýzou ročního výstupu lithium-iontových baterií od čínských výrobců a jejich aplikací bylo pozorováno, že pevné energetické úložiště nyní představuje druhou největší aplikaci pro výrobu baterií, přičemž překonává spotřební elektroniku. Globální trh s pevným energetickým úložištěm téměř ztrojnásobil v roce 2023.

Přestože tento růst pokračuje, pevné úložiště a spotřební elektronika stále zaostávají za bateriemi pro EV, pokud jde o poptávku. BNEF však zdůrazňuje změnu v poměrech poptávky z 15:1 ve prospěch EV na 6:1 během posledních čtyř let.

Růst pevného energetického úložiště zrychluje rychleji než růst baterií pro EV, ačkoli vychází z menší základny. Předpovědi naznačují pokračující rychlou expanzi v tomto sektoru, podporovanou regulačními opatřeními, jako jsou čínské požadavky na umístění úložišť spolu se solární a větrnou energií, americký zákon o snižování inflace a podobné iniciativy v Evropě, Japonsku a Latinské Americe. Německo a Itálie v současnosti vedou na trhu s rezidenčními systémy.

Pokud jde o chemii baterií, BNEF předpokládá, že NMC (nikl-mangan-kobalt) bude mít do roku 2030 pouze přibližně 1 % podílu na trhu, zatímco LFP (lithium-železo-fosfát), známý svou nižší cenou a potenciálními bezpečnostními výhodami, získá tržní podíl.

Instalace energetických úložišť vzrostly o 61 % v tomto roce

Mobilní Plovoucí Solární Elektrárna Napájí Olympijskou Vesnici v Paříži

Řeka Seina hostila během olympijských her v Paříži největší mobilní plovoucí fotovoltaickou (PV) elektrárnu na světě. Tento 78 kW solární systém, pronajatý společností EDF ENR, dodával zelenou elektřinu do centrálního uzlu olympijské vesnice.

Projekt, který zaujímá 470 čtverečních metrů, fungoval autonomně, bez připojení na elektrickou síť, tím, že v reálném čase přizpůsoboval svůj výkon energetickým potřebám místa. Pozoruhodné je, že instalace byla dokončena a plně funkční během 24 hodin, přičemž zahrnovala nasazení předpřipojených solárních panelů z kontejneru.

Franck Chauveau, ředitel pro rozvoj velkých projektů ve společnosti EDF v Île-de-France, zdůraznil, že se jednalo o první použití mobilní PV elektrárny na vodní ploše v takovém rozsahu.

Tento inovativní PV systém představuje životaschopnou alternativu k tradičním generátorům pro napájení velkých akcí, jako jsou olympijské hry, obchodní veletrhy a festivaly, stejně jako pro vzdálená místa, která nejsou zásobována veřejnou sítí. Voies Navigables de France (VNF), která dohlíží na většinu francouzských vnitrozemských vodních cest, vyjádřila zvláštní zájem o nasazení této technologie na staveništích podél řek.

Mobilní Plovoucí Solární Elektrárna Napájí Olympijskou Vesnici v Paříži

Velká Británie Láme Rekordy v Instalacích Bateriových Úložišť

Velká Británie se v roce 2024 blíží k nastavení nového standardu pro instalace bateriových úložišť. Podle nedávných údajů od certifikačního orgánu MCS již Velká Británie překonala svůj předchozí roční rekord s 7 900 certifikovanými instalacemi bateriových úložišť pouze v první polovině roku. Tento výrazný růst následuje po zavedení Britské normy pro instalace bateriových úložišť v roce 2021, která reguluje instalace až do 50 kW a doplňuje stávající certifikace pro malé generace.

Od zavedení normy došlo k pozoruhodnému nárůstu instalací. MCS poprvé zaznamenala instalace baterií v dubnu 2022 s průměrem 34 instalací měsíčně po zbytek roku. Tento údaj vzrostl na přibližně 400 instalací měsíčně v roce 2023, celkem 4 970 instalací v celé zemi.

Tento růst odráží širší trend přechodu Velké Británie k technologiím s nízkými emisemi uhlíku. Kromě vzrůstu v oblasti bateriových úložišť ukazují data MCS, že více než 80 000 domácností ve Velké Británii mělo v první polovině roku 2024 nainstalované certifikované solární panely.

Ian Rippin, generální ředitel MCS, vyjádřil své nadšení z rekordních čísel a zdůraznil význam kvalitních instalací. Úspěch přisuzuje podpoře vládních politik a vyzval k pokračující podpoře státu. „Důvěra spotřebitelů v obnovitelné technologie, spolu s pokračující vládní podporou, je klíčová pro úspěšný přechod. Strategie tepla pro Wales a iniciativy jako Schéma na modernizaci kotlů, které nabízí až 7 500 GBP (9 577 $) na instalace tepelných čerpadel, hrají klíčovou roli v podpoře spotřebitelů,“ řekl Rippin.

Charlotte Lee, generální ředitelka Asociace tepelných čerpadel, uznala pokrok sektoru v oblasti dekarbonizace tepla. Vyzvala britskou vládu, aby poskytla jasné pokyny k elektrifikaci tepla, aby udržela momentum a zajistila pokračující růst.

Velká Británie Láme Rekordy v Instalacích Bateriových Úložišť

Dánsko Znovu Zavádí Dotace na Export Energetických Technologií

Dánská energetická agentura znovu otevřela svůj Grant Pool na podporu exportu energetických technologií a nabízí dotace ve výši 9,3 milionu DKK. Tyto dotace jsou určeny na podporu veřejně-soukromých partnerství, která musí zahrnovat alespoň jednu veřejnou a jednu soukromou entitu. Veřejní účastníci mohou mít sídlo buď v Dánsku, nebo v zahraničí.

Oprávněné projekty mohou zahrnovat aktivity jako sběr dat, analýzu trhu, vyspívání trhu a šíření znalostí, vše s cílem podporovat konkrétní obchodní příležitosti a propagovat export energie. Projekty by také měly směřovat k posílení mezinárodní spolupráce v energetickém sektoru.

Priorita bude dána projektům, které zahrnují některou z 24 zemí, se kterými má Dánsko již uzavřené dohody o energetické spolupráci. Lhůta pro podání žádostí je otevřena do 11. října a přihlášky je nutné předkládat prostřednictvím grantového portálu agentury.

Od zahájení této dotační iniciativy v roce 2019 bylo podpořeno 26 projektů, zaměřených na oblasti jako energetická účinnost, dálkové vytápění, offshore větrné energie a bioplyn napříč Afrikou, Asií, Evropou a Amerikou. V kole dotací v roce 2023 bylo rozděleno 8,5 milionu DKK mezi osm projektů, včetně těch zaměřených na dálkové vytápění v Nizozemsku a Polsku, sektorovou integraci v Brazílii a Německu, větrnou energii v Indii a Egyptě, energetickou účinnost ve Spojených státech a zachytávání uhlíku v Austrálii.

Dánsko Znovu Zavádí Dotace na Export Energetických Technologií

Velkoobjemové Vertikální PV Systémy Mohou Transformovat Evropský Energetický Trh

Mezinárodní výzkumný tým zkoumal, jak by masové nasazení bifaciálních vertikálních agrivoltaických systémů mohlo narušit evropský energetický trh. Zjistili, že vertikální PV panely orientované na východ-západ by mohly významně zlepšit integraci a rovnováhu kontinentálního energetického systému do roku 2040.

Jejich analýza ukazuje, že zvýšení využívání vertikálních PV systémů, zejména v komerčních a průmyslových nastaveních, by mohlo přinést několik klíčových výhod. Mezi ně patří vyšší podíl a hodnota solární energie, snížení cen elektřiny na základním zatížení a zlepšení energetické výměny mezi sousedními zeměmi.

Studie zdůrazňuje, že vertikální PV panely orientované na východ-západ prodlužují dobu solární výroby až k východu a západu slunce, což je činí hodnotnějšími pro spotřebitele. Vertikální systémy obvykle vyrábějí 30 % svého výkonu během poledních hodin, oproti 70 % u PV panelů orientovaných na jih. Tato konfigurace snižuje produkci během špičky, ale zajišťuje konzistentnější výkon po delší dobu, čímž udržuje vyšší tržní hodnotu.

Pomocí Evropského modelu trhu s elektřinou (EPMM), který simuluje evropské velkoobchodní trhy s elektřinou a hodnotí dopady politik, výzkumníci zjistili, že kapacita solárních PV systémů by se mohla rozšířit z současných 240 GW na mezi 649 GW a 1 178 GW. Nejlepší scénář předpovídá, že vertikální PV by mohly dosáhnout až 50% podílu na trhu.

Model predikuje 2% nárůst solární výroby do roku 2030 a 3,6% nárůst do roku 2040. V scénářích s vysokým podílem PV by tento nárůst mohl přesáhnout 5,3%, což ukazuje na značný potenciál vertikálních systémů. Studie také ukazuje, že vyšší využití vertikální PV by mohlo nahradit výrobu z plynu a jaderné energie, což by vedlo k nižším cenám elektřiny díky sníženým nákladům na systém a omezování.

Celkově studie naznačuje, že zvýšení vertikální PV by mohlo učinit evropský energetický systém ekonomičtějším a ekologičtějším, charakterizovaným nižšími emisemi CO2, sníženou závislostí na fosilních palivech a nižšími velkoobchodními cenami elektřiny.

Velkoobjemové Vertikální PV Systémy Mohou Transformovat Evropský Energetický Trh

Maysun Solar se od roku 2008 specializuje na výrobu vysoce kvalitních fotovoltaických modulů. Kromě Solární Elektrárny na Balkon nabízí Maysun Solar širokou škálu plně černých, černých rámečků, stříbrných a skleněných solárních panelů, které využívají technologie jako half-cut, MBB, IBC a HJT. Tyto panely nabízejí vynikající výkon a stylové designy, které se dokonale hodí k jakékoli budově. Maysun Solar úspěšně zřídil kanceláře, sklady a dlouhodobé vztahy s vynikajícími instalačními partnery v mnoha zemích! Kontaktujte nás pro nejnovější nabídky modulů nebo jakékoli dotazy ohledně PV. Těšíme se, že vám pomůžeme.

Odkaz:

Jowett, P. (2024, 14. srpna). Ceny elektřiny na většině evropských trhů klesají, tvrdí AleaSoft. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/14/electricity-prices-down-in-most-european-markets-says-aleasoft/

Rayner, T. (2024, 15. srpna). Instalace skladování energie letos vzrostly o 61 %. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/15/energy-storage-installations-rise-61-this-year/

Puthod, F. (2024, 12. srpna). Mobilní plovoucí fotovoltaická elektrárna napájí pařížskou olympijskou vesnici. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/12/mobile-floating-pv-plant-powers-paris-olympic-village/

Lynas, M. (2024, 2. srpna). Rekordní počty instalací tepelných čerpadel a bateriových úložišť ve Velké Británii. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/02/record-installation-figures-for-heat-pumpsbattery-storage-in-uk/

Jowett, P. (2024a, 12. srpna). Dánsko obnovuje dotace na vývoz energetických technologií. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/12/denmark-resumes-subsidies-for-energy-tech-exports/

Bellini, E. (2024, 12. srpna). Masivní množství vertikální fotovoltaiky může změnit podobu evropského energetického trhu. Pv Magazine International. https://www.pv-magazine.com/2024/08/12/massive-amounts-of-vertical-pv-may-reshape-european-energy-market/

Doporučená četba: